HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrestvister gav miljonutdelning

Blekinge Över en miljon kronor under 2014. Så mycket har Hyresgästföreningen i region Sydost tjänat in till sina medlemmar i hyresnämnd och tingsrätt.

– Jag känner mig väldigt stolt så klart, men faktum är att vi i juridikenheten brukar dra in så här mycket pengar varje år till medlemmarna. Det nya är att vi inte har redovisat det så här tydligt tidigare, säger Zeljko Kranjec, juristchef på Hyresgästföreningen i region Sydost, där Östergötland, Gotland, Öland, Småland och Blekinge ingår.

Vad handlar det om för pengar?

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

– Det är ärenden från hyresnämnder och tingsrätter där vi lyckats spara pengar åt hyresgästerna. Det kan handla om hyresnedsättningar, skadestånd och förkortade uppsägningstider. Ett exempel är att en hyresvärd kräver 15.000 kronor för en skada av en hyresgäst. Då kan vi kanske få ner det till 5.000 och lyckas spara 10.000 åt hyresgästen.

Är det svårt att vinna de här fallen?

– De senaste åren har vi anställt fler jurister och blivit mer kompetenta, men det har även hyresvärdarna, så det är lite mer kamp. Men i de flesta fall som vi tar på oss så lyckas vi få till någon form av ersättning. Sedan finns det ett antal ärenden som är svåra att driva, att någon känner sig kränkt av sin hyresvärd. Det går inte att driva processer som inte håller eller har någon tydlig grund att stå på. 

Läs ocksåRegionens medlemstapp ska fixas vid dörrenHyresgästföreningens medlemskort

Är siktet inställt på ännu mer pengar nästa år?

– Nej, jag vet att några av medarbetarna ser det som en tävling. Men det är inte storleken på pengarna som är det viktiga, utan det är att vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Zeljko Kranjec.

Läs också Allt fler strider när hyran ska höjas: "Konfliktnivån har ökat" Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.