HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd får inte övervaka slarv i tvättstugan

Eslöv Den kommunala hyresvärden i Eslöv, Ebo, får inte använda sitt elektroniska nyckelsystem för att spåra vem som lämnat ludd i torktumlaren. Det slår Datainspektionen fast i ett beslut.

Ebos hyresgäster låser och låser upp dörrarna till sina källare, tvättstugor, sophus med elektroniska nycklar. Varje gång en nyckel används registreras vilken nyckel och vilken dörr som låsts eller låsts upp. Men det innebär också att hyresvärden kan använda informationen för att se till exempel vem som lämnat ludd i torktumlaren eller inte städat ordentligt efter sig i tvättstugan.

Men att lagra information för att hålla ordning i tvättstugan är inte okej, konstaterar Datainspektionen efter att ha granskat bostadsbolagets hantering av de elektroniska nycklarna. Det strider mot personuppgiftslagen och är ett hot mot den personliga integriteten.
Datainspektionen har nu beslutat att Ebo måste upphöra med registreringen av passageloggar för att hålla ordning i tvättstugan. Dessutom måste bolaget förbättra sin information till hyresgästerna och tydliggöra vad informationen som registreras egentligen ska användas till.

Läs också Fler värdar använder "outhärdligt ljud" för att stoppa häng i trappan Värden övervakade Viyada i hemlighet i över ett år: ”Det är obehagligt” De vill ha mer kamerabevakning: ”trötta på sopsnusket” Vd:n dubbelt överraskad: Saknade tillstånd för kameror – som inte var på plats Kameraövervakade hyresgäst - Uppsalahem måste betala straffavgift

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.