Annons

Hyresvärd får inte övervaka slarv i tvättstugan

Eslöv Den kommunala hyresvärden i Eslöv, Ebo, får inte använda sitt elektroniska nyckelsystem för att spåra vem som lämnat ludd i torktumlaren. Det slår Datainspektionen fast i ett beslut.

Ebos hyresgäster låser och låser upp dörrarna till sina källare, tvättstugor, sophus med elektroniska nycklar. Varje gång en nyckel används registreras vilken nyckel och vilken dörr som låsts eller låsts upp. Men det innebär också att hyresvärden kan använda informationen för att se till exempel vem som lämnat ludd i torktumlaren eller inte städat ordentligt efter sig i tvättstugan.

Annons
Men att lagra information för att hålla ordning i tvättstugan är inte okej, konstaterar Datainspektionen efter att ha granskat bostadsbolagets hantering av de elektroniska nycklarna. Det strider mot personuppgiftslagen och är ett hot mot den personliga integriteten.
Datainspektionen har nu beslutat att Ebo måste upphöra med registreringen av passageloggar för att hålla ordning i tvättstugan. Dessutom måste bolaget förbättra sin information till hyresgästerna och tydliggöra vad informationen som registreras egentligen ska användas till.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det” Viyada skuggades och hotades med uppsägning – får bo kvar Är du länge i källaren - då kan larmet gå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.