Annons

Hyresvärd krävde ersättning för ombyggd balkong

Umeå En hyresvärd i Umeå krävde ersättning av en hyresgäst som byggt en trappa från balkongen. Värden menade att lägenhetens bruksvärde minskat och ville att hyresgästen skulle betala 10 000 kronor. Men hovrätten gick inte på hyresvärdens linje.

​En hyresgäst i Umeå ville ha tillgång till gräsmattan utanför huset och byggde en 70 centimeter hög trappa för att kunna kliva ned från balkongen. Enligt hyresgästen var bygget godkänt av hyresvärden som själv stod och såg på när trappan byggdes. Ett altandäck byggdes även på marken nedanför balkongen som sammanband de två lägenheterna på bottenplan.

Annons
 
Hyresgästen passade även på att bygga om ett skåp i köket till ett halvskåp för att få mer avställningsytor. Även här uppger hyresgästen att hyresvärden var med på noterna.
Men när hyresgästen flyttade 2006 började problemen. Lägenheten besiktigades och godkändes, men när den nya hyresgästen skulle flytta in ville denne inte ha altandäcket. 
 
Hyresvärden ansåg inte att han lämnat något godkännande till ombyggnationerna och tyckte att lägenhetens bruksvärde minskat på grund av dem. Han krävde att den gamla hyresgästen skulle betala för att däcket revs samt för att köket återigen fick ett högskåp. Ersättningen skulle uppgå till 10 000 kronor.
 
Hyresgästen vägrade betala eftersom han ansåg att hyresvärden godkänt de olika ombyggnationerna. Han vände sig till Hyresgästföreningens jurister och saken hamnade i hyresnämnden som gjorde bedömningen att de ombyggnationer som hyresgästen gjort endast förändrats bruksvärdet ytterst marginellt och att det inte fanns någon grund för ersättning.
 
Hyresvärden överklagade till hovrätten och i dag, tre och ett halvt år efter att hyresgästen flyttat ut, kom hovrättens dom. Hovrätten gör som hyresnämnden och lämnar hyresvärdens krav utan bifall.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk" Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.