Annons

Hyresvärd mätte boyta på utsidan

Örebro Ibland har storleken betydelse. Bosse Gustafssons värd mätte lägenheten på utsidan. Nu har Bosse fått 15 000 kronor tillbaka och hyran sänkt med 1 200 kronor.

Bosse Gustavsson  betalde 5 500 kronor i hyra för en nyrenoverad lägenhet på 50 kvadrat en bit utanför Örebro.

Vänner som kom på besök reagerade ibland när han sa att lägenheten var 50 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– En kompis sa: ”Aldrig i livet! Det finns inte en chans att det här är 50 kvadrat – det är ju snedtak och då mäter man annorlunda”. Men sådant hade jag inte koll på, berättar Bosse.

Han vände sig till Hyresgästföreningen i Örebro och fick hjälp att mäta bostaden.

Det visade sig att den mycket riktigt var 50 kvadrat – i yttermått.

Annons
Läs ocksåMalins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.

Men invändigt var boytan endast 36 kvadrat, eftersom den dessutom hade snedtak. Alltså hade Bosse under sina två år som hyresgäst i lägenheten betalat hyra för 14 kvadratmeter som inte räknades som boyta.

Alf Mölleryd är förhandlare på Hyresgästföreningen i Örebro, han säger att det är viktigt att hålla ordning på lägenhetsytan – även om det inte är det enda som bestämmer hur hög en hyra ska vara.

– Vi kunde sänka hyran med 1 200 kronor: från 5 500 till 4 300 i det här fallet. Men det så kallade bruksvärdet är det som till största delen bestämmer en hyra – alltså vilken standard lägenheten har.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

Bosse Gustafsson fick tillbaka 15 000 kronor retroaktivt, vilket motsvarar lite mer än ett år av de pengar som han felaktigt betalat.

– Vi yrkade på 29 000 kronor i återbetalning, men efter förhandling gjorde vi en förlikning på 15 000 kronor som fastighetsägaren redan har betalat ut. Det finns ingen automatik att få pengar tillbaks, om vi inte hade blivit överens hade vi fått gå till tingsrätten och stämma fastighetsägaren,  säger Alf Mölleryd.

Annons

Bosse hade gärna sett att han fått tillbaka alla pengar som han felaktigt betalat i hyra – det vill säga nästan 30 000 kronor.

– Han borde ha betalat allt eftersom jag blivit lurad att betala en för hög hyra. Men det viktigaste för mig är att hyran sänkts och att jag fått rätt. Så jag är både nöjd och inte nöjd.

Läs också: Spara pengar på att mäta lägenheten

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Kupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.