Annons

Hyresvärd nekar egen diskmaskin

Kronoberg Växjöbostäders kunder får inte installera egen diskmaskin. Men bolaget förnekar att hyresgäster fått nej, trots flera oberoende vittnesmål om samma sak.
Foto: Annika Wallsson

Växjöbostäder är Smålands största kommunala bostadsbolag med sina närmare 9 000 lägenheter. Sedan en tid har hyresgäster som vill installera en egen disk- eller tvättmaskin fått samma budskap. Det är förbjudet. Detta även om det är indraget för installation och även om hyresgästen anlitar fackman för jobbet.

I stället har hyresgästerna hänvisats till det så kallade tillvalet. Då äger hyresvärden maskinen och det innebär en hyreshöjning. En av de hyresgäster som Hem & Hyra pratat med berättar att de hade en diskmaskin i lägenheten när de flyttade in, som de tog över av den förre hyresgästen. Efter något år lade den av och de besökte ett elvaruhus för att köpa en ny, inklusive hemleverans och installation. Men för säkerhets skull ringde hyresgästen till Växjöbostäder och berättade att de snart skulle få en ny diskmaskin.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det får ni inte göra. Det är strängt förbjudet, blev beskedet, enligt hyresgästen.

– De sa att det berodde på att folk installerat fel och det blivit vattenskador.

Ett annat par ringde till Växjöbostäder för att säga att de vill köpa en bänkdiskmaskin. Även här blev det kalla handen.

Läs ocksåAlida bor i en tidskapsel - hennes brokiga hem sparas åt framtidens forskareBrunt, rosa och orange är Alidas favoritfärger.

– Jag förstår inte, vi är gamla och hade verkligen behövt en diskmaskin. Det kanske var dumt att ringa. Nu vågar vi inte göra någonting. Ska det verkligen vara så här?

En hyresgäst ville att hennes äldre mamma skulle få installera en egen diskmaskin.

– Jag ringde så att allt skulle vara okej. Men de sade nej, det är inte tillåtet. Det var tvärstopp.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Victor Herrera är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Kronoberg. Han har tagit emot 5–10 samtal från medlemmar som nekats på samma sätt.

Annons

– Är det förberett för diskmaskin bör man ha rätt att själv förse lägenheten med det. Jag kan inte se hur en hyresvärd kan invända mot det. Sedan ska man så klart inte göra det själv utan anlita proffs, säger han.

Växjöbostäder säger, enligt hyresgästerna, att det är totalt förbjudet. Är det så?

– Jag kan inte hålla med om det. Vem som helst kan sätta upp förbud men det behöver inte vara gällande för det. Vad jag känner till är det bara Växjöbostäder som har det så här, säger Victor Herrera.

Växjöbostäder säger, enligt hyresgästerna, att de haft vattenskador på grund av felaktiga installationer?

– Det kan vara så men det går inte att straffa majoriteten för att några enstaka gjort fel. Det är beklagligt att det hänt men det ska man inte straffa alla för. Som jag ser det så har jag som hyresgäst nyttjanderätt till lägenheten och om jag vill ha en diskmaskin och det är förberett för det så ser jag inget problem. Det här är ju inte direkt ett ingrepp i lägenheten och jag kan inte se att det skulle sänka bruksvärdet, säger Victor Herrera och avslutar:

– Mitt tips är att höra med sitt försäkringsbolag, vad de säger gäller för installation, i fall det skulle gå illa.

Efter att ha fått Hem & Hyras frågor via mejl säger Växjöbostäders kommunikationschef, Jennie Isberg, att hyresgästernas uppgifter inte stämmer.

– Vi har inte nekat eller förbjudit någon att installera diskmaskin. Men vi understryker att vi helst vill att de använder oss och vårt tillval.

Annons

Men hyresgäster berättar att de mötts av förbud?

– Jag har svårt att tro att vi sagt att vi förbjuder. Vi kan inte förbjuda men vi önskar att man går via oss. Men vi förbjuder inte, det har vi ingen rätt att göra, säger Jennie Isberg.

Men då har ni gett felaktig information till flera hyresgäster?

– Om det är så, är det felaktigt och i så fall ska jag säkerställa att det inte är så, säger Jennie Isberg.

Som det är just nu är det även stopp för tillvalen sedan en entreprenör dragit sig ur, enligt Jennie Isberg. Kontrakt är skrivet med ny entreprenör.

– I dagsläget är det 120 personer i kö för tillval. Det är en lång kö som vi måste jobba i kapp. Sedan kan vi öppna upp för nya tillval igen.

Växjöbostäder räknar med att åter kunna erbjuda tillval i april.

Fakta: Du måste ta väl hand om din lägenhet

Bor du i en hyreslägenhet omfattas du av den så kallade vårdplikten. Vårdplikten innebär att du har en skyldighet att ta hand om lägenheten och se till att inga onödiga skador uppkommer på den. Vårdplikten regleras i hyreslagen och samverkar med hyresvärdens underhållningsplikt.

Källa: Boupplysningen.se

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.