Annons

Hyresvärd räknade fel – chockhöjer hyran

Jönköping Hyresgästerna på Skolgatan i Värnamo har betalat för lite i hyra sedan 2012. Nu kan de drabbas av höjningar på upp till 9 procent eller 1 500 kronor per månad
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästerna på Skolgatan i Värnamo har betalat för lite i hyra sedan 2012.

Fastigheten ligger i kvarteret Höken och har 44 lägenheter. Huset byggdes 2012 och varje år därefter har fastighetsägaren Länbo Fastigheter och Hyresgästföreningen förhandlat hyran, vilket har resulterat i en kontinuerlig höjning. Det rapporterar Värnamo Nyheter.

Men när fastighetsägaren omvandlat den procentuella höjningen till ören och kronor, har denne räknat fel. Hyresavin med den nya hyran har varit lägre än den procentuella höjningen. Därför har hyresgästerna betalat för lite i hyra ända tillbaka till 2012.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Felet upptäcktes förra året. I förhandlingarna med Hyresgästföreningen inför 2018 har hyresvärden nu förklarat att rätt hyra ska tas ut. Det innebär att fem års hyreshöjning kommer på en gång. Höjningen kommer motsvara mellan 500 och 1 500 kronor beroende på lägenhetens storlek. Utöver den höjningen, höjs hyran ytterligare 1,5 procent enligt den nya överenskommelsen för 2018.

Trots att det är Länbo Fastigheter som har räknat fel, har de enligt Hyresgästföreningen rätt att höja hyrorna.

Annons

– Hyresvärden har tagit ut mindre än vad vi har kommit överens om, men han har ju rätt att ta ut det som vi har förhandlat fram. Man måste inte ta ut allt, men vanligtvis gör man ju det, säger Oscar Jansson Magnusson.

Läs ocksåUtsatt för bedrägeri – då kunde kvinnan inte längre betala hyran

Däremot, menar han, är det inte tillåtet att ta ut hyra retroaktivt, något som parterna är helt överens om.

I diskussioner med Länbo Fastigheter har nu Hyresgästföreningen föreslagit en gradvis upptrappning av höjningen över en tidsperiod på några år.

– Hyresvärden har en rent juridisk rätt, men vi tycker också att det finns en annan aspekt. Som hyresgäst ska man kunna veta vad man har för hyra så att man kan planera för det. Kan man inte bo kvar får man också lite tid på sig att titta efter något annat, säger Oscar Jansson Magnusson.

Annons
Läs ocksåFyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen"

Fredrik Almqvist, vd på Länbo Fastigheter, vill inte kommentera orsaken till att de räknat fel under fem år.

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden, utan följer bara förhandlingsordningen, säger Fredrik Almqvist till Hem&Hyra.

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.