Annons

Hyresvärd slipper förhandla med Hyresgästföreningen

Uddevalla Hyresgästföreningen förlorar förhandlingsordning för fastigheterna Uddevalla Stampen 1 och 2. Orsaken är att endast sju av de 35 hyresgästerna vill ha föreningens hjälp.

Beslutet har fattats av hyresnämnden i Göteborg. Bakgrunden är att hyresvärdarna Sven Thyrsson och Patrik Josefsson, sagt upp den förhandlingsordning som ingicks med Hyresgästföreningen år 2009. Föreningen å sin sida ville att förhandlingsordningen skulle vara kvar varför ärendet hamnade hos hyresnämnden.

De två fastigheterna har sammanlagt 35 uthyrda lägenheter. 27 av hyresgästerna har avtalat bort sina så kallade förhandlingsklausuler, vilket innebär att endast åtta hyresgäster omfattas av förhandlingsordningen. Enligt hyresvärden är detta för få för att förhandlingar med Hyresgästföreningen skulle få något praktiskt genomslag varför man helt ville säga upp förhandlingsordningen. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyresgästföreningen, å sin sida, menade att sju av de åtta hyresgästerna som inte avtalat bort sin förhandlingsklausul fortfarande ville att föreningen skulle förhandla hyrorna. Man menade även att de 27 hyresgäster som avtalat bort sin förhandlingsklausul inte ”…därigenom tagit aktiv ställning mot att omfattas av en förhandlingsordning”. 

Annons

Nämnden gick dock på hyresvärdens linje. I beslutet nämns ett tidigare fall, där Svea Hovrätt slog fast att förhandlingsordningen skulle vara kvar eftersom 30 procent av hyresgästerna ville ha det så. I det här fallet är endast sju av totalt 35 hyresgäster, det vill säga 20 procent, är positiva till förhandlingsordning blir dock utfallet ett annat. ”Denna andel måste bedömas som alltför liten för att hyresvärden ska bara skyldig att förhandla med Hyresgästföreningen”, anser hyresnämnden. 

Annons
Fakta: Förhandlingsordning

​En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Hyrde ut svart utan nyckel – par fick ta balkongvägen Värd får backa om höga hyreshöjningar – domstol beslutar om lägre

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.