HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd slipper förhandla med Hyresgästföreningen

Uddevalla Hyresgästföreningen förlorar förhandlingsordning för fastigheterna Uddevalla Stampen 1 och 2. Orsaken är att endast sju av de 35 hyresgästerna vill ha föreningens hjälp.

Beslutet har fattats av hyresnämnden i Göteborg. Bakgrunden är att hyresvärdarna Sven Thyrsson och Patrik Josefsson, sagt upp den förhandlingsordning som ingicks med Hyresgästföreningen år 2009. Föreningen å sin sida ville att förhandlingsordningen skulle vara kvar varför ärendet hamnade hos hyresnämnden.

De två fastigheterna har sammanlagt 35 uthyrda lägenheter. 27 av hyresgästerna har avtalat bort sina så kallade förhandlingsklausuler, vilket innebär att endast åtta hyresgäster omfattas av förhandlingsordningen. Enligt hyresvärden är detta för få för att förhandlingar med Hyresgästföreningen skulle få något praktiskt genomslag varför man helt ville säga upp förhandlingsordningen. 

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Hyresgästföreningen, å sin sida, menade att sju av de åtta hyresgästerna som inte avtalat bort sin förhandlingsklausul fortfarande ville att föreningen skulle förhandla hyrorna. Man menade även att de 27 hyresgäster som avtalat bort sin förhandlingsklausul inte ”…därigenom tagit aktiv ställning mot att omfattas av en förhandlingsordning”. 

Nämnden gick dock på hyresvärdens linje. I beslutet nämns ett tidigare fall, där Svea Hovrätt slog fast att förhandlingsordningen skulle vara kvar eftersom 30 procent av hyresgästerna ville ha det så. I det här fallet är endast sju av totalt 35 hyresgäster, det vill säga 20 procent, är positiva till förhandlingsordning blir dock utfallet ett annat. ”Denna andel måste bedömas som alltför liten för att hyresvärden ska bara skyldig att förhandla med Hyresgästföreningen”, anser hyresnämnden. 

Fakta: Förhandlingsordning

​En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Bombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.