Annons

Hyresvärd döms efter att ha smygfilmat hyresgäst i duschen

Malmö När den då 21-åriga kvinnan duschade upptäckte hon en kamera som satt monterad på väggen. Nu döms hyresvärden till 60 dagsböter för kränkande fotografering. Han ska också betala skadestånd till den drabbade kvinnan.

Som Hem & Hyra tidigare har berättat hyrde den då 21-åriga hyrde ett rum av värden i centrala Malmö. Hon hade nyligen flyttat in efter att ha svarat på en annons på Blocket. När hon vid ett tillfälle använde duschen upptäckte hon att ett nyckelskåp som var monterat i duschen var stängt. Eftersom det brukade vara öppet blev hon misstänksam och öppnade skåpet. Där upptäckte hon en kamera som blinkade. Hon ringde efter hjälp innan hon konfronterade hyresvärden som inte kunde ge någon förklaring utan mest svamlade. Kvinnan flyttade omedelbart och gjorde en polisanmälan. När polisen gick igenom kameran hittade de ett trettiotal filer, de flesta bilder. På tre klipp syns nakna kvinnor som duschar.

Hyresvärden menar att kvinnan anmält honom bara för att hon vill ha pengar och han har försvarat sig med att han och kvinnan hade haft en relation och att hon hade gått med på att filmas i duschen. Men det förklaringen köper inte tingsrätten som menar att han filmat utan lov. Därför döms hyresvärden för kränkande fotografering. Eftersom filmklippet är förhållandevis kort döms värden till 60 dagsböter och inte till fängelse. Tingsrätten anser att filmandet ”utgjort en allvarlig kräkning” av kvinnan och därför ska värden betala skadestånd på 14 400 kronor. Den drabbade kvinnan lider av en utdragen krisreaktion och lider av ångest och sömnstörningar efter smygfilmning.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Annons
Läs också Hyresvärd installerade kamera i duschen Träd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många" Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.