HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärd spikade igen köksnedgången

Umeå När en hyresgäst i Umeå kom hem efter att ha legat på sjukhus hade hyresvärden spikat igen nedgången till köket och bytt lås till duschutrymmet.
Foto: privat
Hyresvärden spikade en skiva för köksnedgången.

Strax innan jul tvingades hyresgästen uppsöka akuten i all hast. Han glömde då kvar en kastrull på spisen och hans grannar tvingades larma brandkåren på grund av rökutveckling. Mannen blev inlagd på sjukhus över natten. När han kom tillbaka till lägenheten nästa dag fick han en smärre chock.

Hyresvärden hade plomberat nedgången från lägenheten till källaren, där mannen har sitt kök och toalett, genom att skruva fast en träskiva över dörren. Hyresvärden hade även bytt ut låset till den källardörr som leder till mannens duschutrymme.

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.

– De hade varit in i min lägenhet och härjat fritt. De borde skämmas. Jag blev så rädd att jag var tvungen att be en kompis komma över och bo hos mig, säger hyresgästen. Jag känner mig inte trygg, kanske de byter ut låsen igen om jag går ut.

Mannen, som nu skruvat upp plomberingen och låtit byta ut låset till duschen, har polisanmält hyresvärden för egenmäktigt förfarande. Han anklagar även hyresvärden för att ha stulit en kupévärmare och en tv-box.

Händelsen får sägas vara ytterligare ett steg i en långvarig konflikt mellan hyresgästen och husets ägare. Tillsammans med några av sina grannar driver mannen ett ärende i Hyresnämnden där man försöker få fastigheten tvångsförvaltad eftersom de anser att värden missköter huset. I höstas höll hyresgästerna inne med hyrorna för att sätta press på hyresvärden vilket fick till följd att hyresvärden sa upp deras  hyreskontrakt.

Läs ocksåEfter månader av störd sömn tog Dick ett snack med epa-raggarna – ”Var väldigt nervös”

Hem & Hyra har försökt nå hyresvärden, men tyvärr har vi varken fått kontakt per telefon eller via lämnade meddelanden.

Fakta: Då har värden rätt att gå in:

när ni är överens om det
när ni inte är överens, men hyresvärden har en laglig rätt att komma in med hjälp av kronofogdemyndigheten
i en ren nödsituation, till exempel vid brand eller översvämning.
Om din hyresvärd i annat fall går in i din lägenhet sker det olagligt.

Läs också Oväntade besök av värden – använder dusch och diskmaskin Polisen: "Det handlar om fastighetsägarnas goda vilja" Konkurrensverket kan straffa Ängelholmshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.