HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresvärd stängde duschen – hyresgäster uppmanas gå till badhus

Uppsala Hyresvärden stängde duschen för hyresgästerna med motiveringen att de inte städar efter sig. I stället uppmanar han dem att gå till det allmänna badhuset.

Hyresgästföreningen, som för talan för elva hyresgäster i fastigheten, har ansökt till hyresnämnden om så kallat förbud mot att utföra åtgärd. Man vill även att hyresvärden Jonas Norén ska tvingas betala vite för att han nekar hyresgästerna tillträde till duschrummet.

Jonas Norén äger ett 80-tal lägenheter i centrala Uppsala varav vissa har en uthyrningsdel var. Personerna som bor i uthyrningsrummen, andrahandshyresgästerna, har egen toalett och tvättställ  men ingen dusch. Hittills har de kunnat använda ett gemensamt duschutrymme i källaren. Men sedan en månad tillbaka har Jonas Norén satt punkt för det. Han menar att de 6-7 hyresgäster som använder duschen regelbundet inte sköter städningen och därför har han stängt igen utrymmet. I ett meddelande till hyresgästerna uppmanar han dem att antingen duscha hos sina uthyrare eller gå till Centralbadet.

Läs ocksåRiskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Enligt honom har hyresgäster kissat i papperskorgarna, festat och lämnat kvar ölburkar och låtit bli att ta bort hår ur silen vilket lett till översvämningar.
– Jag kan inte ha det så här, hyresgästerna struntar fullständigt i att sköta duschen. Städerskan som har kommit en gång i veckan vägrar gå ner där för att det är så äckligt.

Annons

Men är det inte hyresvärdens ansvar att se till att allmänna utrymmen hålls fräscha?
–Ja, i så fall stänger jag den, det är det enda jag kan göra. Folk får duscha hos dem de hyr av, och så finns ju det allmänna badet på Gamla torget.

Jonas Norén ser en möjlig lösning på problemet: att hyresgästerna får bekosta uppbyggnaden av en ny duschkabin, som de sedan ansvarar för skötseln av.

Läs ocksåÖver två år med mögligt tak – nu hotas värden med 100 000 kronor i vite

Enligt Camilla Lundberg, jurist på Hyresgästföreningen, har Jonas Norén ingen rätt att göra som han har gjort.
– Hyresvärden har inte rätt att stänga duschen hur som helst, utan samtycke från hyresgästerna. Jag förstår inte heller hur städningen kan vara ett sådant stort problem, det är ju hyresvärdens ansvar att se till att det städas regelbundet. Det motiverar inte att man stänger ner det, säger hon.

Annons

Hon avvisar Noréns idé om att hyresgästerna skulle stå för kostnaderna av en ny dusch.
–Vi hävdar att tillgång till dusch ska ingå i hyran. Dessutom är ju duschen i hyresvärdens fastighet, det är en kostnad som han måste stå för.

Läs också Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Retroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.