Annons

Hyresvärd tvingas backa om hyreshöjning

Ängelholm Den privata värden i Ängelholm ville höja hyran med flera tusenlappar i månaden. Fyra av hyresgästerna tog strid mot värden och slipper höjning.
Foto: Anna Hultberg
Hyresgästerna vägrade betala den kraftiga hyreshöjningen och fick rätt i hyresnämnden.

Hyresgästerna som bor i två grannfastigheter för en privat värd i Ängelholms kommun fick en otrevlig överraskning. Deras hyresvärd hade för avsikt att kraftigt höja deras hyror. Fyra av hyresgästerna i fastigheterna vände sig till Hyresgästföreningen. På Hyresgästföreningens uppmaning betalade hyresgästerna den gamla hyran vilket ledde till att värden gick till hyresnämnden för att få sin hyreshöjning prövad.

I två av fallen ville värden höja månadshyran med strax över 3 000 kronor. I de två övriga fallen handlade hyreshöjningen om 1 442 kronor respektive 650 kronor i månaden. I dagsläget ligger hyrorna i den äldre fastigheten mellan 4 645 kronor i månaden för en tvåa på drygt 60 kvadratmeter till 7 100 kronor i månaden för en fyra på 100 kvadratmeter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresvärden tog relativt nyligen över som ägare till fastigheterna och hade tittat på hyresnivån hos Ängelholmshem och hoppades kunna höja sin kvadratmeterhyra till samma nivå, säger Björn Agertoft, förhandlare vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne och påpekar att en sådan jämförelse inte fungerar eftersom värdens lägenheter är betydligt större och dessutom har lägre standard än de jämförelseobjekt som presenterades.

Annons

Eftersom en direktjämförelse inte var möjlig gjorde nämnden en så kallad skälighetsbedömning baserad på bland annat hyresläget på orten. Nämnden ansåg inte att en hyreshöjning var motiverad och meddelar att hyresgästernas hyror ska förbli oförändrade.

Hur många hyresgäster i fastigheterna som trots detta beslut tvingats betala en högre hyra är oklart.
– Vi har företrätt de hyresgäster som är medlemmar i Hyresgästföreningen. Eftersom det inte finns någon förhandlingsordning för fastigheten förhandlar värden direkt med de enskilda hyresgästerna. Min gissning är att de som inte är medlemmar och därför inte fått information av Hyresgästföreningen förmodligen har betalt den aviserade högre hyran, säger han.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Fakta: Så gör du om du vill bestrida en hyreshöjning

Meddela din värd att du inte godkänner den nya höjningen och betala den gamla hyran, alternativt betala bara den gamla hyran. För att få igenom den nya hyran måste fastighetsägaren vända sig till hyresnämnden vilket gör att du kommer att bli kallad till förhandling i nämnden.

Är du medlem i Hyresgästföreningen vänder du dig i första hand dit. Om de anser att höjningen är oskälig så rekommenderar Hyresgästföreningen att man ska betala den gamla hyran. Vid en eventuell förhandling i nämnden kan Hyresgästföreningens representanter fungera som ombud.

Fram till dess att hyresnämnden meddelar sitt beslut betalar du den gamla hyran som vanligt. I de fall hyran höjs kan hyresgästerna bli tvungna att betala höjningen retroaktivt. Enligt lag kan fastighetsägaren plocka ut retroaktiv hyra först tre månader efter att ett ärende startats hos hyresnämnden.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.