Annons

Mullvadar förstörde trädgården – värden slipper ta ansvar

Falköping Det är inte hyresvärdens sak att kratta ut mullvadshögar hos sina hyresgäster. Det har hyresnämnden fastställt. Därmed får Isabella Daili själv ordna gräsmattan utanför torpet som hon hyr.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresvärden Anders Bergqvist fick rätt. Så det är Isabella Dailis ansvar att få bort de högar som mullvaden grävt upp i trädgården. Nu har Isabella krattat ut högarna och dessutom valt att flytta från det hyrda huset. "Jag kommer aldrig mer att hyra ett hus," säger hon. "Det är helt andra regler än att hyra en lägenhet".

Isabella Daili tog strid mot sin hyresvärd Anders Bergqvist i Stora Bjurum när trädgården invaderades av mullvad eller sork, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om.

Det var stora högar och gräsmattan blev underminerad av gångar. Isabella och Hyresgästföreningen tolkade reglerna som att ansvaret skulle ligga på hyresvärden att åtgärda. Hyresvärden Anders Bergqvist menade att det är normalt trädgårdsunderhåll som åligger hyresgästen att ordna och hålla efter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är vanligt att man får sådant i sin trädgård om man bor på landet, sa han.

Och hyresnämnden ger Anders Bergqvist rätt.

Han fick även rätt i att den som ska rengöra hängrännor i ett hyrt hus är hyresgästen. Hyresnämnden anser att det går att likna vid vanlig fönsterputsning.

Läs ocksåDomstol avfärdar historia om svartmögel - man som hyrde villa får betala över 330 000

Isabella Daili är mycket besviken över hyresnämndens beslut och menar att det inte bara är att kratta ut högarna efter mullvadarna.

Annons

– De borde kommit ut och tittat på plats, säger hon. Då hade de sett att det inte bara är att kratta. Det är gångar under marken som behöver ordnas.

Läs ocksåEfter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmeprisernaHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Och att rensa hängrännor är verkligen inte som att putsa fönster, menar Isabella. Dessutom hade värden lovat mig att rensa rännorna, men gjorde det aldrig.

Hon hänvisar till att hennes tidigare hyresvärd åtgärdade sådana saker och att hon har kvar samma hyresavtal som tidigare, där inga skrivelser har ändrats.

Anders Bergqvist kommenterar ärendet kort med att han är nöjd över att ha fått nöjd med att ha fått klarlagt hur lagstiftningen ser ut.

– Det var det vi var ute efter, säger han.

Isabella Daili har sagt upp sitt kontrakt och flyttar från Stora Bjurum.

Annons

– Jag ska aldrig mer hyra ett hus, säger hon. Det är helt andra regler än att hyra en lägenhet. Det ska man vara väldigt uppmärksam på om man vill hyra ett hus. Och det måste man vara medveten om.

Hyresgästföreningens jurist Lennart Björkman har också påpekat att man måste vara mycket noga med att få allt nedtecknat i ett kontrakt när man hyr en villa.

– Se till att få allt skrivet i kontraktet, från vem som ska stå för bensin till gräsklipparen till vem som ska skotta snö, säger han. 

Beslutet kommer inte att överklagas.

 

Läs också Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Vinsten: ett rött hus med vita knutar när hyreskontrakt utlottas Isabella krigar mot mullvadar – hyresvärden vägrar hjälpa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.