HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Mullvadar förstörde trädgården – värden slipper ta ansvar

Falköping Det är inte hyresvärdens sak att kratta ut mullvadshögar hos sina hyresgäster. Det har hyresnämnden fastställt. Därmed får Isabella Daili själv ordna gräsmattan utanför torpet som hon hyr.
Foto: Kajsa Wedberg
Hyresvärden Anders Bergqvist fick rätt. Så det är Isabella Dailis ansvar att få bort de högar som mullvaden grävt upp i trädgården. Nu har Isabella krattat ut högarna och dessutom valt att flytta från det hyrda huset. "Jag kommer aldrig mer att hyra ett hus," säger hon. "Det är helt andra regler än att hyra en lägenhet".

Isabella Daili tog strid mot sin hyresvärd Anders Bergqvist i Stora Bjurum när trädgården invaderades av mullvad eller sork, vilket Hem & Hyra tidigare berättat om.

Det var stora högar och gräsmattan blev underminerad av gångar. Isabella och Hyresgästföreningen tolkade reglerna som att ansvaret skulle ligga på hyresvärden att åtgärda. Hyresvärden Anders Bergqvist menade att det är normalt trädgårdsunderhåll som åligger hyresgästen att ordna och hålla efter.

Läs ocksåVinsten: ett rött hus med vita knutar när hyreskontrakt utlottasBildmontage av kvinna som håller en bild av ett hus i handen. I bakgrunden finns en genomskinlig tombola med lappar.

– Det är vanligt att man får sådant i sin trädgård om man bor på landet, sa han.

Och hyresnämnden ger Anders Bergqvist rätt.

Han fick även rätt i att den som ska rengöra hängrännor i ett hyrt hus är hyresgästen. Hyresnämnden anser att det går att likna vid vanlig fönsterputsning.

Läs ocksåIsabella krigar mot mullvadar – hyresvärden vägrar hjälpa

Isabella Daili är mycket besviken över hyresnämndens beslut och menar att det inte bara är att kratta ut högarna efter mullvadarna.

– De borde kommit ut och tittat på plats, säger hon. Då hade de sett att det inte bara är att kratta. Det är gångar under marken som behöver ordnas.

Läs också"Hatten" rustas upp och får vindslägenheter

– Och att rensa hängrännor är verkligen inte som att putsa fönster, menar Isabella. Dessutom hade värden lovat mig att rensa rännorna, men gjorde det aldrig.

Hon hänvisar till att hennes tidigare hyresvärd åtgärdade sådana saker och att hon har kvar samma hyresavtal som tidigare, där inga skrivelser har ändrats.

Anders Bergqvist kommenterar ärendet kort med att han är nöjd över att ha fått nöjd med att ha fått klarlagt hur lagstiftningen ser ut.

– Det var det vi var ute efter, säger han.

Isabella Daili har sagt upp sitt kontrakt och flyttar från Stora Bjurum.

– Jag ska aldrig mer hyra ett hus, säger hon. Det är helt andra regler än att hyra en lägenhet. Det ska man vara väldigt uppmärksam på om man vill hyra ett hus. Och det måste man vara medveten om.

Hyresgästföreningens jurist Lennart Björkman har också påpekat att man måste vara mycket noga med att få allt nedtecknat i ett kontrakt när man hyr en villa.

– Se till att få allt skrivet i kontraktet, från vem som ska stå för bensin till gräsklipparen till vem som ska skotta snö, säger han. 

Beslutet kommer inte att överklagas.

 

Läs också Segdragen tvist över i Falköping För många katter tvingar kvinna att flytta från sin lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.