HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärdens bevis: smygtagen bild på turist

Malmö Mannen i Malmö behövde pengar och hyrde ut sin lägenhet 26 gånger via Airbnb. Men det var utan tillstånd och nu förlorar han sitt kontrakt och tvingas flytta.

Hyresgästen, en man på Augustenborg i Malmö, har berättat för hyresnämnden att han under en period hade en låg inkomst. Lösningen blev att hyra ut hans MKB-lägenhet via sajten Airbnb för att få in extrapengar. Att det krävde tillstånd kände han inte till, menar han.

Förra sommaren fick MKB tips om att lägenheten användes som ett hotell. En tipsare lämnade över en bild som visade gäster med väskor som var på väg in i huset. Fastighetsägaren hittade även själva annonsen på sajten och tankade ner bilder och information. Där beskrevs ett boende med sex sovplatser och att gästerna skulle ha hela bostaden för sig själva. 26 tidigare gäster hade kommenterat och MKB:s hyresgäst hade önskat vissa välkomna åter.

Läs ocksåOrdnade visning av hyreslägenheten - nu vräks Uddevallabon
Männen var på väg in i lägenheten när någon tog en bild och skickade till MKB.

MKB har sagt upp hyreskontraktet och Hyresnämndens beslut går nu i samma riktning. MKB har lämnat över bevisning i form av den smygtagna bilden på turisten och informationen från sajten. Nämnden pekar på bilder från lägenheten och frånvaron av personliga ägodelar. Enligt beslutet är det fastslaget att lägenheten har fungerat som ett hotell.

Hyresgästen blev aldrig varnad innan uppsägningen, men enligt hyresnämnden spelar detta ingen roll. Hotellverksamheten innebär att mannen har misskött sig till den grad att lägenheten ska anses förverkad och då krävs ingen föregående varning för att kasta ut honom. Detta trots att han slutade hyra ut när han blev uppsagd.

Fakta: Airbnb-konflikter: Tidigare fall i Skåne
  • En “superhost” i centrala Malmö, en erfaren användare enligt Airnbnb:s terminologi, förlorade sitt hyreskontrakt efter att grannarna i huset hade klagat på “hotellverksamhet”.
  • En uthyrning via Airbnb spårade ur och polisen slog till när lägenheten blev till en bordell. Kvinnan som bodde där kastades senare ut.
  • En man i Helsingborg blev uppsagd efter att ha hyrt ut sin lägenhet via sajten när han själv bodde på en annan adress.
  • Turister från Danmark och Tyskland hyrde lägenheten i Lund via Airbnb. Mannen på kontraktet blev uppsagd när värden upptäckte vad som pågick i hyresrätten.
Fakta: Uthyrning kräver tillstånd

Som hyresgäst får du ha inneboende. För att hyra ut hela lägenheten krävs tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder. Den som bryter mot reglerna kan förlora sitt hyreskontrakt om ärendet går vidare till hyresnämnden.

Läs också Värd kom på oväntat besök – nu riskerar familj förlora två lägenheter Kvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta Hans lägenhet blev en bordell: "Kan aldrig mer sova i min säng" Botrygg vill polisanmäla svartuthyrning i Gårda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.