HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdens anklagelse: Hyresgäst drev hotell i lägenhet

Malmö Mannen hyrde ut sin lägenhet i Malmö, “kommersiellt” och via sajten Airbnb. Det tror MKB. Men han bad aldrig om lov. Nu försöker hyresvärden kasta ut honom via en process i domstol.
Kvinna som låser upp en dörr, pengar och Airbnb:s logga.

I somras började hyresvärden ana oråd. Några månader senare sades mannens hyreskontrakt upp, motiverat med en svartuthyrning. Nu är det upp till hyresnämnden att avgöra om han får bo kvar eller inte.

Lägenheten ligger på Augustenborg i östra Malmö och MKB menar att den har har fungerat som hotell. Att den har hyrts ut i andra hand på ett “kommersiellt” sätt medan hyresgästen i själva verket har bott någon annanstans. Det ska minsta ha pågått under några månader. Till stöd för påståendet har MKB lagt fram dokumentation från uthyrningssajten Airbnb.

Läs ocksåHovrätten slår fast Airbnb-vräkning – hyresgäst riskerar fängelseBildmontage som visar att Airbnb är förbjudet tillsammans med porträtt på Hans-Emil Lundquist.

Det handlar bland annat om själva bokningssidan för trerummaren. Den beskrivs där som utrustad med sex sovplatser och belägen i ett lugnt område. MKB har även sparat ner tidigare gästers kommentarer och omdömen från sajten och lagt fram för hyresnämnden. Men även uthyrarens svar där han berättar att en städfirma sköter städning och byten av sängkläder i bostaden. “Du är alltid välkommen”, svarar uthyraren en av de tidigare gästerna.

Hyresgästen har ännu inte svarat på MKB:s anklagelser och Hem & Hyra har inte heller lyckats nå honom för en kommentar. Hur han ställer sig till bolagets ansökan i hyresnämnden är alltså oklart.

Det här är inte första gången som uppgifter om uthyrning via Airbnb leder till uppsägning för hyresgäster i Malmö. Rent formellt bottnar det oftast i att lägenheter hyrs ut utan att fastighetsägarna har gett sitt godkännande. Och att de boende saknar behov av bostäderna eftersom de bor på annan adress.

Läs ocksåLät sönerna bo själva i lägenheten – avslöjades av värdenMannen folkbokförde sig på sin nya lägenhet tillsammans med sin vuxne son, men valde att ställa posten till hustruns hyreslägenhet. I flera års tid har mannen sedan stått med även på hennes hyreskontrakt. Värden hävdar att det är där han bor.

Så sent som i mars i år gick en erfaren “superhost” på Airbnb och hyresgäst i Malmö med på att lämna sin lägenhet. Detta efter att fastighetsägaren avslöjat en omfattande uthyrning, för 576 kronor per natt, och sedan sagt upp hyreskontraktet. I det fallet klagade grannarna på spring i huset och kvinnan gick under processen i hyresnämnden med på att flytta.

Fotnot: En superhost är en ”erfaren värd med bra omdömen” enligt Airbnb:s beskrivning

Fakta: Får jag hyra ut min lägenhet?

Som hyresgäst får du ha inneboende. Hur det definieras vid uthyrning via Airbnb eller liknande tjänster är i nuläget oklart. För att hyra ut hela lägenheten krävs i alla lägen tillstånd av hyresvärden, också vid exempelvis semesterbyte av bostäder.

Airbnb startade 2008. Enligt statistik från Airbnb lär svenskar ha tagit emot en halv miljon personer som gäster under 2017. Ännu fler svenskar ska att rest till andra destinationer utanför landet. I genomsnitt ska varje svensk ”värd” har tjänat 23 114 kronor under 2017. Totalt hyrdes varje bostad ut 28 dagar per år.

Läs också Thaiboxaren Robin tar fighten i andrahandsvärlden Hyrde ut via Airbnb - krävs på en halv miljon kronor Hyrde ut över 100 gånger – supervärden på Airbnb tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.