Annons

Barnens hamster blev biten av hyresvärdens hund – familjen blev uppsagd efter konflikt

Stockholm En hyresgäst blev arg efter att hyresvärdens hund sprungit in i hans lägenhet och bitit döttrarnas hamster. Det slutade med att barnens sällskapsdjur fick avlivas. Efter det blev familjen uppsagd. Som skäl hävdade värden att hon behövde lägenheten till sin dotter i USA och att mannen varit otrevlig. Efter att hyresgästen vann i hyresnämnden har konflikten i huset fortsatt.
Hamster
Foto: Pixabay
Hyresvärdens hund bet hyresgästens hamster så illa att den fick avlivas - lite över ett halvår senare ville värden kasta ut hyresgästen.

En majdag 2021 inträffar en händelse som får stora konsekvenser för hyresgästen, hans döttrar men framför allt för döttrarnas hamster. Hyresvärdens lilla hund springer in i familjens lägenhet och får tag i hamstern som skadas.

Till saken hör att hyresvärden bor ovanför hyresgästen i det lilla hyreshuset i Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Pappan till döttrarna är i skärgården och får reda på vad som hänt via telefon.

– Det var jobbigt för de var ju ledsna och när jag kommer hem tre-fyra timmar senare låg hamstern där helt förlamad, jag tror ryggen var av. Det var ju jätteonödigt att den låg och hade ont så länge. Jag fick avliva den senare när mina döttrar hade lagt sig, det var kört för den, säger pappan som vill vara anonym.

Han framhåller att det var en olyckshändelse och att både han och hans döttrarna gillar hyresvärdens lilla hund som har rört sig fritt i trädgården genom åren.

Läs ocksåSkulle göra köttbullar med spikar åt grannens hund – får bo kvar på provEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

Det han är upprörd över är det som hände efter att hamstern blivit angripen. Enligt honom har hyresvärden inte tagit ansvar för situationen som hennes hund orsakat och varken tröstat hans döttrar, gått in i lägenheten och kollat till hamstern eller tagit den till en veterinär.

– I stället så skuldbelägger hyresvärden mina barn för att de lämnat dörren till lägenheten öppen. Jag är jättebesviken över att hon inte tog ansvar för situationen, man måste agera på ett annat sätt när djur far illa, säger han.

Skickar argt mejl till värden

Efter händelsen skickar hyresgästen mejl till hyresvärden där han är starkt kritisk till hur hyresvärden har agerat i samband med händelsen med hamstern.

Under 2022 blir hyresgästen uppsagd. Men han vill inte flytta så hyresvärden går till hyresnämnden för att driva igenom uppsägningen. Hyresvärden hävdar att hon behöver lägenheten till sin dotter som bor i USA men som ska flytta hem på sikt. Men enligt handlingarna framkommer också att hyresvärden vill att mannen flyttar på grund av att hon hävdar att han varit otrevlig, hotat henne och därmed skapat osämja i huset.

Som bevis på osämjan i huset skickar hon in flera mejl till hyresnämnden, mejl som har skickats till henne från hyresgästen. I mejlen skriver hyresgästen bland annat att hyresvärden är ”egoistisk och självisk vilket du har med stor övertygelse visat när det gäller olyckan med våran lilla hamster.”

Annons

Hyresvärden skriver å sin sida att hon hoppas att mannen gör allt för att byta lägenheten och flytta.

Läs ocksåVändningen: Efter vittnesmål om taxen Sigvard – kvinnan bor kvar på ÖstermalmEn tax spelade en viktig roll i förhandlingen i Hyresnämnden.

Behöver lägenheten till dotter i USA

Till Hem & Hyra säger hyresvärden att uppsägningen inte berodde på det incidenten med hamstern.

– Det stora skälet till uppsägningen är att jag behöver lägenheten till min dotter. Men hans uppförande är inte ok – jag ska inte behöva känna obehag när jag går ut, säger hon.

Men hyresnämnden köper inte hyresvärdens argument och hon förlorar, enligt ett beslut för cirka ett år sedan. Hyresnämnden skriver att personliga motsättningar motsättningar mellan hyresvärden och hyresgästen ”främst med koppling till en enskild incident, utgör enligt hyresnämnden inte ett sakligt skäl för uppsägning”. Några bevis för muntliga hot eller kränkningar finns inte.

Hyresnämnden skriver också att hyresvärdens behov av lägenheten till sin dotter skulle kunna vara ett skäl till uppsägning, men att det inte är det eftersom dottern bor i USA.

Pekas ut som känslokall

När Hem & Hyra pratar med hyresvärden är hon tydlig med att hon inte håller med om hyresgästens beskrivning av henne.

– Efter att det här hände har jag satt upp en grind så att det inte ska hända igen. Jag vill inte de här flickorna något ont och jag är ingen känslokall människa. Min hund måste ha gått in i lägenheten och lekt med hamstern vad vet jag. Men jag tycker inte heller att det är ok att gnagare springer lösa i lägenheten, säger hon.

Varför tog du inte hamstern till en veterinär när det hände?

– Kanske för att det var en helg och det hade kostat 3 000 kronor, säger hon.

Annons

”Skulle agerat annorlunda”

Med facit i hand skulle du ha agerat annorlunda?

– Ja med facit i hand skulle jag nog ha gjort det, säger hon.

Efter hyresnämndens beslut har konflikten fortsatt enligt hyresvärden och hyresgästen.

– Värden har infört nya regler om att vi till exempel inte får grilla och klagat på att mitt barn och hennes kompisar har stört henne.

Det är också tydligt att hyresvärden inte heller är nöjd med sin hyresgäst och granne. Ändå har hon inte överklagat hyresnämndens beslut om att mannen får bo kvar.

– Det finns en gräns för hur mycket pengar man kan spendera på rättegångar, säger hon som förklaring.

Läs mer om de vanligaste skälen till att bli uppsagd.

Läs också Hunden kissade inomhus - hyresgäst kan tvingas flytta Efter tvist om mögelsanering: Torbjörn hotas av uppsägning Blev biten av grannens hund – nu riskerar hundens matte vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.