HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyrorna allra högst i nya hus

Nyheter Är din hyra ännu högre än de exempel Hem & Hyra presenterar? Om du bor i ett nytt hus kanske du har så kallad presumtionshyra. Sådana räknas inte i statistiken.

För sju år sedan infördes på Hyresgästföreningens initiativ presumtionshyror. Det innebär att nybyggda hyresrätter undantas från bruksvärdesprövning, som är det vanliga sättet att bestämma hyror.

Anledningarna till att Hyresgästföreningen drivit på för att nya lägenheter ska kunna ha högre hyror är två: Dels kan inte fastighetsägare skylla på att bruksvärdessystemet gör det omöjligt att bygga nytt, dels kan inte höga hyror för nya lägenheter smitta av sig till äldre hus.

Läs ocksåSista steget tas i Umeå

Systemet med presumtionshyra gäller tills huset är 15 år gammalt, sedan ska hyrorna fasas in i bruksvärdessystemet.

Annons

Det är dock långtifrån alla nya lägenheter som har presumtionshyror. Hem & Hyras stora granskning i nummer 5/2012 visar att av 297 nybyggnadsprojekt har hyrorna för 165 förhandlats enligt bruksvärdessystemet, 94 har presumtionshyror och 38 är inte förhandlade alls eller så har förhandlingen strandat.

Oavsett på vilket sätt hyrorna bestämts för nya lägenheter är de i de allra flesta fall höga – mycket höga. Över 12 000 kronor i månaden för 75 kvadratmeter är ingen ovanlighet.

Läs ocksåHyressänkning i Hässelby

Är det en presumtionshyra räknas den inte in i den statistik som Hem & Hyra nu presenterar. En bruksvärdesprövad hyra gör det.

Annons

Kvadratmeterhyrorna som anges är snittet för bostadsbolaget. Så din hyra kan vara högre än Hem & Hyras räkneexempel av flera olika skäl.

Läs också Hyrestvisten i Varberg är över Fastighetsägarna fick inte igenom höga Varbergshyror Uppsalahem höjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.