Annons

Hyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”

Nyheter Allt är i sin ordning. Ingen har gjort fel. Men Alexander Christensen kastas ut på gatan och kan inte längre umgås med sin dotter.
Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.
Foto: Johan Fyrk
Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

Alexander Christensen slänger fram en kraftig näve och ler stort. 41-åringen berättar glatt om hur han igår tog sitt syskonbarn till Armémuseum i centrala Stockholm. Alexander har ett stort intresse för historiska slag och kunde berätta långa historier för en faktatörstande liten kille.

Det låter som vilken dag som helst, i ett helt vanligt liv.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tillvaron har gått upp och ner

Det är det inte. Alexander Christensen säger att hans tillvaro har gått upp och ner under åren. Jobbet inom byggbranschen har i perioder varvats med missbruk av alkohol, amfetamin och kokain. Han är också dömd för misshandel för många år sedan.

– Jag har fått en del törnar i mitt liv och jag har inte alltid varit guds bästa barn, säger han.

Alexander berättar att han har bott i en etta i förorten Farsta sedan 2008, att han alltid betalat hyran och aldrig stört någon granne. Men efter flera år av nyktert liv och anställning fick Alexander ett återfall förra året, efter en turbulent tid då en lång relation tog slut och hans mamma dog.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

– Det var för mycket. Jag orkade inte. Jag föll ihop, säger han.

Hösten blev en mardröm. Alexander gick in i missbruket, slutade jobba och slutade betala hyrorna. Fem uteblivna hyror ledde till en skuld på 18 761 kronor till hyresvärden Stockholmshem.

”Tog tid att våga kontakta socialen”

Men snart kom Alexander till en punkt när han ville bryta med missbruket för gott. Han kontaktade socialtjänsten i Farsta, som hjälpte honom att betala hyrorna. Han har precis börjat ett tolvstegsprogram för att bli kvitt missbruket.

– Det tog tid för mig att våga kontakta socialen. Man vill ju inte ligga samhället till last, säger Alexander.

Stockholmshem har sagt upp Alexanders kontrakt och ärendet har blivit behandlat både Hyresnämnden och Hovrätten, som ger Stockholmshem rätt att vräka Alexander på grund av hyresskulden.

Annons

Att alla Alexanders hyror nu är betalda spelar ingen roll. I Hovrättsdomen från i slutet av mars blir det hela tydligt:

Läs ocksåKnark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagdUppsagd efter att ha dömts till fängelse

”Alexander Christensen har anfört att han anser att hyresnämndens beslut ska ändras med anledning av att hyresskulden nu är reglerad. Hans återfall i missbruk har bidragit till situationen som uppstått och han befinner sig i dagsläget på ett boende där han får hjälp att vända sin livssituation och gör stora framsteg. Hovrätten har tagit del av utredningen i målet. Det som förekommit i Hovrätten motiverar ingen annan bedömning än den som Hyresnämnden har gjort. Överklagandet ska därför avslås.”

Inget formellt fel har begåtts. Stockholmshem, som ägs av Stockholms stad, har all rätt att kasta ut Alexander. Det har man också gjort.

– Idag kom Kronofogden och bytte lås på lägenheten, säger han.

"Idag kom Kronofogden och bytte lås på lägenheten", säger Alexander Christensen.
”Idag kom Kronofogden och bytte lås på lägenheten”, säger Alexander Christensen.

”Kan inte träffa min dotter”

Alexander skrattar till, utan glädje. Han berättar att han kunnat behålla några av sakerna från hemmet och förvara dem hos en vän.

– Det känns bra. Det är lite möblemang, bilder på mormor och min dotters teckningar, säger han.

När dottern kommer på tal blänker det till i Alexanders ögon.

– Jag kan inte träffa min dotter nu. Jag bor på stödboende, som inte är den bästa miljön för henne. Hon är bara åtta år. Nu får hon bo hos sin mamma hela tiden, säger Alexander.

Samtidigt som Alexander går tolvstegsprogrammet behöver han hitta en ny bostad.

Annons

– Det hade varit bra att ha någonstans att bo när jag är klar, något att se fram emot. Nu känner jag en stress att fixa bostad under rehabiliteringen. Det känns lite tufft av Stockholmshem att det blev så här.

Drömmer om eget tak över huvudet

Så vad drömmer du om i framtiden?

– Att utbilda mig. Och att ha en egen dörr att stänga, ett eget tak över huvudet. Det fundamentala för alla människor är ju att ha en egen bostad.

Linn Bernhardsson, chef för den hyresjuridiska enheten på Stockholmshem, säger att man har löpande avstämningar med stadsdelsförvaltningarna för att fånga upp hyresgäster som hamnat i problem med till exempel hyresbetalningar.

– Att vi rent juridiskt väljer att driva ärendet på försenade hyresbetalningar innebär inte att den typ av information vi sitter på enbart är att avvikelsen i hyresförhållandet är att man är sen med hyran, säger Linn Bernhardsson.

Vad kan det handla om?

– Det kan finnas uppgifter om att det försiggår störningar, skadegörelse eller andra typer av oro som påverkar de andra boende.

I Alexander Christensens fall förklarar hon att det handlat om störningar och misstankar om olovlig andrahandsuthyrning i långa perioder. Detta förnekar Alexander Christensen.

Läs också Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.