Annons

Hyrorna höjs hos AB Bostaden

Umeå ​Hyresgästerna hos AB Bostaden får höjda hyror. Hyreshöjningarna varierar mellan en och fem procent. Högsta höjningen blir det för studenter som bor i korridorsboende.

​2010 tecknades ett tvåårigt hyresavtal med AB Bostaden, men parterna var överens om att avtalet kunde behöva omförhandlas 2011 och så blev också fallet.

Ökade elkostnader och höjda räntor är några av de faktorer som nu leder till höjda hyror för bolagets hyresgäster. Men även den nya lag som säger att en kommun inte får gynna sitt kommunala bolag genom fördelaktigare lån, har spelat en roll. Med anledning av detta så höjdes borgensavgiften som AB Bostaden måste betala till Umeå kommun.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Jag tror att bolaget hade underskattad borgensavgiften litegrann. Det blev direkt en tydligt effekt av den nya lagstiftningen, säger Hans-Urban Strand.

Annons

Så här ser höjningar ut för olika lägenheter:

  • Lägenheter där hushållselen inte ingår i hyran får en hyreshöjning på cirka 2,4 procent.
  • Lägenheter där hushållselen ingå i hyran får en hyreshöjning på mellan tre och fem procent beroende på lägenhetens storlek.
  • Enkelrum, studentrum i korridor, där hushållselen ingår i hyran får en hyreshöjning på fem procent.
  • Lägenheter med kallhyra får en hyreshöjning på cirka en procent.

Även hyrorna för AB Bostadens bestånd i Holmsund har förhandlats. Förra året blev det ingen  hyreshöjning för hyresgästerna. I år införs i stället poängsystemet även för lägenheterna i Holmsund. Hyreshöjningarna blir därför olika för alla, från 200 kronor per månad som högst till några som till och med får sänkta hyror.

Annons
Läs också Medlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat" Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" 15 procent högsta yrkandet hittills i Aros-Gävle – se om din värd är med på listan Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende" Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.