Annons

Hyrorna i Dals-Ed är klara

Dals-Ed ​Med 6,71 procent låg kommunala Edshus på en delad tredjeplats i regionen när det gäller höga hyreskrav. I går blev förhandlingen klar och resultatet är betydligt beskedligare. – Det är ett ganska bra resultat, men det blev trots allt en höjning som hyresgästerna måste betala, säger Hyresgästföreningens förhandlare Pär Sundén.

​I oktober begärde Edshus förhandling om 2009 års hyror för sina närmare 500 lägenheter. I går träffades parterna för första gången och efter en lång dags sittning är nu nivåerna klara. Höjningen blir 2,87 procent.
Vad i kalkylen gjorde att ni fick ner kravet så mycket?
– Det var framför allt räntekostnaderna som vi bedömde olika. Bolagets prognos för 2009 låg inte i linje med vår. Vi tror på en ganska rejäl sänkning av räntorna och fick till slut med oss bolaget på det resonemanget, säger Pär Sundén.
Edshus vd Claes Hellberg räknar med att bolaget tvingas till återhållsamhet när det gäller underhållet i år.
– Vi har inte fått de pengar vi behöver för att kunna erbjuda ett bra boende. Vi fick 750 000 kronor mindre än 2008 i underhållspengar.
I övrig kommenterar han uppgörelsen som en kompromiss, inte minst när det gäller framtida räntenivåer.
– Vi vågar inte kalkylera med att räntorna går ner så mycket, däremot kan de gå upp. Men jag hoppas att Hyresgästföreningen har rätt i sin prognos!
Höjningen gäller från 1 januari vilket innebär att årets två första månader betalas retroaktivt i mars. Parkeringsplatser och garage går upp med samma procentsats. 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024 Tommy får delvis rätt – staten får inte chockhöja hyran för statartorpet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.