Annons

Hyrorna klara – utom i Surahammar

Västmanland ​Ny lagstiftning och nya hyror. Nu är hyrorna så gott som färdigförhandlade i Region Aros- Gävle: kvar är bland annat Surahammar. Genomsnittshöjningen för allmännyttan blev 2,55  procent. Och för privatvärdarna 2,47 procent.

​Alla bolag utom två är förhandlade i Region Aros-Gävle: Älvkarleby och Surahammar. 

I Uppsala är hyrorna klara, men ännu inte offentliggjorda.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Osäkerheten inför årets förhandlingar var stor, eftersom en ny hyreslagstiftning trädde i kraft vid årsskiftet.
 
Den innebär att den kommunala allmännyttan inte längre är hyresnormerande för privatvärdar.
 
Dessutom ska de kommunala bostadsbolagen drivas enligt mer affärsmässiga principer vilket innebär andra villkor på avkastningskrav och krav på att ta ut borgensavgifter.
 
Många befarade konflikter och kraftigt höjda hyror som följd.
 
Nu är alla bolag färdigförhandlade och med facit i hand ser det ut – ungefär som vanligt. I genomsnitt höjdes hyran i Region Aros-Gävle 2,55  procent för allmännyttan. Och med 2,47 procent för privatvärdarna.
 
I vissa avseenden blev årets förhandlingar till och med lite bättre: strandningarna är färre i år. Endast en förhandling i Aros- Gävle strandade: Sala i Västmanland. Annars brukar det röra sig om 4-5 strandade förhandlingar.
 
– Vi var oroliga för att allmännyttorna skulle komma med nya yrkanden och hänvisa till den nya lagstiftningen, men jag tycker alla parter gått in i detta med stort allvar och tagit sitt ansvar i förhandlingarna, säger Sven-Erik Rasmusson som är förhandlingschef i Region Mitt och Aros Gävle.
 
Organisationen Fastighetsägarna kom till en början med förhållandevis höga och ospecifika hyreskrav där de yrkade ”3-6 procent” eller ”4-8 procent”. Bland annat yrkade Fastighetsägarna på högre hyra för bostädernas läge.
 
– Men det hade de inte mycket för. Lägesfaktorn är en faktor av många så vi höll tillbaka hyrorna där. Men i Dalarna har fastighetsägarna bett om att vi ska göra en genomgång till nästa år för att se om bruksvärdet stämmer, säger han.
 
Nästa år ja. Kanske är det först nästa år som effekterna av den nya lagen ger sig till känna. Det anar i varje fall Sven-Erik Rasmusson. Han påminner om att 2011 års förhandlingar genomfördes strax efter ett val. Det har alltså bildats nya styrelser i de kommunala bostadsbolagen och kommuner har kanske fått nya politiska styren.
 
– Det är först nu politikerna oavsett färg kan börja hitta på att göra än det ena än det andra med bolagen. Men vi har redan börjat förbereda oss inför nästa förhandlingsomgång. Vi samlar in fakta och försöker ha stora öron för att få veta vad som är på gång och inte bli tagna på sängen, säger Sven-Erik Rasmusson.

Annons
Läs också Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.