HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna stiger mest i Göteborg

Västra Götaland I Storgöteborg har hyrorna stigit med 2,4 procent i genomsnitt. I Storstockholm har hyrorna höjts med 2 procent - vilket är minst i landet. Det visar nya siffror från SCB.

I dag kom Statistiska centralbyråns, SCB:s, statistik över hyresutvecklingen från 2012 till 2013. Den visar att hyrorna generellt ökat med 2, 2 procent sedan 2012. Det är en mindre ökning än förra året, då hyrorna steg med 2,8 procent.

En trea kostar i genomsnitt över 6000 kronor i månaden i dag. I Stockholm kostar motsvarande lägenhet 650 kronor mer. De som bor på små orter, med färre än 75 000 invånare, betalar 1 100 kronor mindre.

Läs ocksåHyrorna klara för 6 000 studenter: "Bra uppgörelse ett år som detta"Henrik Krantz, vd AF Bostäder, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Lägst hyror under 2012 hade de som bodde i hyreshus från 1950-talet och högst hyror betalade de som bodde i hyreslägenheter byggda 1991 och framåt. De högre hyrorna sedan 1990-talet beror bland annat på att skattregler ändrades och subventioner av hyresfastigheter avvecklades då.

Räknat i fasta priser har hyrorna stigit mer än andra priser under de senaste årtiondena. Mellan 1969 och 2012 blev det 16 gånger dyrare att hyra en genomsnittlig lägenhet, medan övriga konsumentpriser steg åtta gånger. Det innebär att det blivit dubbel så dyrt att bo i en hyreslägenhet på drygt trettio år – räknat i fasta priser.

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Nya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss" Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.