Annons

Hyrorna stiger mest i Göteborg

Västra Götaland I Storgöteborg har hyrorna stigit med 2,4 procent i genomsnitt. I Storstockholm har hyrorna höjts med 2 procent - vilket är minst i landet. Det visar nya siffror från SCB.

I dag kom Statistiska centralbyråns, SCB:s, statistik över hyresutvecklingen från 2012 till 2013. Den visar att hyrorna generellt ökat med 2, 2 procent sedan 2012. Det är en mindre ökning än förra året, då hyrorna steg med 2,8 procent.

En trea kostar i genomsnitt över 6000 kronor i månaden i dag. I Stockholm kostar motsvarande lägenhet 650 kronor mer. De som bor på små orter, med färre än 75 000 invånare, betalar 1 100 kronor mindre.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lägst hyror under 2012 hade de som bodde i hyreshus från 1950-talet och högst hyror betalade de som bodde i hyreslägenheter byggda 1991 och framåt. De högre hyrorna sedan 1990-talet beror bland annat på att skattregler ändrades och subventioner av hyresfastigheter avvecklades då.

Annons

Räknat i fasta priser har hyrorna stigit mer än andra priser under de senaste årtiondena. Mellan 1969 och 2012 blev det 16 gånger dyrare att hyra en genomsnittlig lägenhet, medan övriga konsumentpriser steg åtta gånger. Det innebär att det blivit dubbel så dyrt att bo i en hyreslägenhet på drygt trettio år – räknat i fasta priser.

Annons
Läs också Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.