Annons

I bostadskön redan vid 16 år

Halmstad HFAB i Halmstad sänker åldern i bostadskön till 16 år. Detta för att få in unga på bostadsmarknaden tidigare.

Enligt det kommunala bostadsbolaget är behovet av bostäder för unga stort. I ett försök att underlätta för unga sänker HFAB nu åldern för att ställa sig i kö från 18 till 16 år.
–  Det ger unga en bättre möjlighet att ta steget in i vuxenlivet, att få en större möjlighet till egen bostad när de fyller 18 år, säger Anders Thorén, chef för uthyrningsverksamheten.

Det är först vid 18 år som tilldelning av lägenhet och kontraktskrivning kan bli aktuellt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Anders Thorén har frågan om vad man kan göra för att underlätta för unga, funnits på agendan i bolaget en tid. Rent statistisk sett borde en sökande nu kunna få en lägenhet runt 19 år. I dag är den genomsnittliga väntetiden hos HFAB cirka 2,8 år.

Annons

Hyresgästföreningen är positiv.
– Det låter bra att redan som 16-åring kunna ställa sig i kö. Bostäder för unga är ett bekymmer. Man har ju pratat om ungdomsbostäder, men nyproduktion blir för dyrt. Så bolag som tänker så här tycker jag är inne på rätt spår, säger Stefan Börjesson vid Hyresgästföreningens regionkontor.

Första september börjar de nya reglerna gälla och 16-åringar kan ställa sig i kö.

Annons
Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö
Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.