HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I föreningens kassa vilar verksamhetsmiljoner

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg En del av din hyra går till verksamhet som ska öka trivsel och inflytande, ofta i samarbete med regionala Hyresgästföreningen. Pengarna som förhandlas fram går inte alltid.
Foto: Minna Ulin
Värdefull fritid. Nyligen ordnade Lokala Hyresgästföreningen Badhusberget i Lysekil en lyckad familjedag. Pengarna kom från en fond för fritidsmedel.

Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har avtal om boinflytande- och fritidsmedel med ett 40-tal västsvenska värdar. Det är hyresgästernas pengar som ska gå till olika aktiviteter. Men ofta förbrukas inte hela potten. Totalt blev det 1,3 miljoner kronor över 2012.

Lysekilsbostäder, som har 1 200 lägenheter, bidrog med totalt nästan 360 000 kronor till verksamhet i områdena.
– Det är mycket pengar, men jag är mån om våra hyresgäster, säger vd Torbjörn Karlsson.
Bolaget får årligen en muntlig avstämning från Hyresgästföreningen. Det är tillräckligt för Karlsson, som inte tycker att han har vare sig tid eller anledning att kontrollera närmare.

Läs ocksåKattoaletten blev en ny picknickplats

Många andra värdar efterlyser bättre koll och ser nu över sina avtal. Svenljunga Bostäder sa upp sina verksamhetsavtal 2012 men förhandlar just nu om nya former.
– Vi tyckte inte att föreningen skulle äska mer pengar om det fanns kvar. Beslutet växte fram, vi ville ha modernare avtal, säger vd Hans-Erik Olofsson.
Det nya avtalet träder i kraft vid årsskiftet. En tanke är att då ha kvartalsredovisning av främst boinflytandemedel. Tidigare krävde värden sällan avstämningar, utan betalade bara.
Den årliga budgeten för fritidsmedel hos Svenljunga Bostäder, som har 500 lägenheter, är knappt 15 000 kronor. För boinflytande finns en rambudget på 40 000-70 000 kronor.
Hans-Erik Olofsson samarbetar gärna med föreningen, men efterlyser fler initiativ.
– Mitt krav är att Hyresgästföreningen tar ledartröjan, även om vi från bolaget är med.

Strömstadsbyggen sa också upp sina avtal förra året. Naturligt, enligt vd Göran Wallo.
– Det finns ingen hyresgästförening i Strömstad. Pengarna har gått till regionkontoret i Vänersborg, det känns bakvänt.
Nu ordnar Strömstadsbyggen egna aktiviteter, i samarbete med främst idrottsföreningar. Boinflytandearbetet har startat: via en enkät samlar bolaget in synpunkter från hyresgästerna i största området Rådhusberget.
Parterna förhandlar inte om förnyat samarbete i dagsläget, men Wallo säger inte blankt nej till avtal med Hyresgästföreningen.
– De är välkomna så snart det finns en aktiv förening i Strömstad. Vi har ju samma mål, att skapa ett bra boende.

Hyresbostäder i Falköping får årliga redovisningar för varje område. Vd Anders Johansson tror inte att han har full koll på pengarna.
– Ser man med en revisors ögon: nej. Men jag vet att föreningen har många bra aktiviteter.
Avtalet arbetades om i somras. En av få nyheter är att Hyresgästföreningen ska ta fram kontaktombud i varje område, så att enklare frågor ska lösas på plats, utan formella möten.

Läs ocksåDe räddade den välbesökta kvarterslokalen i Bergsjön

Hösten 2010 skrev Skövdebostäder och Hyresgästföreningen ett nytt avtal. Största nyheten: parterna förhandlar inte längre fram en pott pengar för aktiviteter som föreningen ansvarar för. Skövdebostäder förfogar i stället helt över pengarna som dels går till verksamhet i egen regi. Grupper av boende, kan också söka bidrag till aktiviteter i sitt kvarter.

– Pengarna hamnar hos hyresgästerna. Vi lägger stora resurser på detta, det är viktigt att de används på bästa sätt och att vi driver arbetet, säger förvaltningschef Thomas Olsson.
Han anser att dagens ordning är god men betonar att bolaget har löpande dialog med Hyresgästföreningen på olika nivåer och att samarbetet är gott.
– Vi är öppna för att utveckla formerna, tillägger han.

Bovista i Uddevalla och Trollhättan är en av få privata värdar med avtal. Nye förvaltaren Chreismar Ericzon är positivt inställd, under förutsättning att det finns en aktiv lokal hyresgästförening i områdena.
– Används inte pengarna kan vi ordna aktiviteter själva, de ska inte gå till föreningen som en slags extraskatt.

Läs ocksåGratis yoga ny veckovana på HögsbohöjdEn grupp grannar tränar yoga i Hyresgästföreningens lokal på Fredrikas gård på Högsbohöjd.

Relaterat: Nu agerar Hyresgästföreningen i regionen

Läs också Hem & Hyras artiklar om boinflytandepengar i region Västra Sverige: Miljoner till boinflytande på hög – nu ska trenden vändas och Dina önskemål styr pengarna

Här kan du läsa om två färska exempel på aktivietet som fått verksamhetspengarna i arbete: Tummen upp för fartfylld familjedag på motorbana och Festival med något för alla.

Fakta: Verksamhetsmedel region Bäsk

De flesta kommunala och ett fåtal privata hyresvärdar inom Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg skriver avtal med föreningen om pengar för boinflytande och fritidsverksamhet.
Fritidsmedel kan gå till resor, grillkvällar, pysselklubbar eller annat som främjar granntrivseln. 
Boinflytandeavtalen ger hyresgästerna rätt till samråd om underhåll och inflytande över området, med mera. 
Alla boende, inte bara Hyresgästföreningens medlemmar, ska bjudas in till samtliga aktiviteter.

Läs också Sänkt betyg för hyresvärdar i Västsverige Sidra från Motala får träffa sin hyresvärd vid kastanjen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.