I Malmö är männen i topp

Skåne ​En man i femtioårsåldern. Det är han som bestämmer hur Hyresgästföreningen agerar – i alla fall i Malmö. Här är alla tre ordförandena män och männen är i majoritet även i styrelserna. I resten av regionen ser det lite annorlunda ut.

​Hem & Hyra har kartlagt hur Hyresgästföreningens sju föreningsstyrelser ser ut i södra Skåne.

I Burlöv/Lomma/Staffanstorp finns de äldsta förtroendevalda. I Lund liksom i Malmö är de betydligt yngre även om få är under 30 år – men å andra sidan finns det i Malmös tre styrelser betydligt fler män jämfört med Burlöv/Lomma/Staffanstorp och Lund.
 
Totalt sett är det ungefär lika många kvinnor som män som sitter i föreningsstyrelserna, men det är männen som har makten. Fem av sju ordförande är män. I Malmö är alla tre män och där är även majoriteten av ledamöterna män.
Sara Svensson, 26 år, är ett undantag. Hon sitter med i styrelsen för Malmö centrum/öst.
 
– Själv har jag inte haft några svårigheter i min förening men det kan vara ett problem. Både som ung och som tjej har man mer att bevisa än om man är man och över 45, säger hon.
 
Hon menar att bristen på ledande kvinnor inom Hyresgästföreningen speglar samhället i stort där kvinnor generellt sett har mindre makt och lägre lön.
 
– Den viktigaste nyckeln till förändring tror jag är delegering, att man även som relativt ny kan gå in och ta ett ansvar. Det ska finnas lätta vägar in att bli aktiv, säger Sara.
 
Undantagen när det gäller män på maktpositioner är styrelserna i Burlöv/Lomma/Staffanstorp och Österlen. I Österlenstyrelsen, där Eva Roslund är ordförande sitter sju kvinnor och endast en man.
 
Sara Svensson är inte överraskad över att föreningsstyrelser med en kvinnlig ordförande även lockar till sig fler kvinnor.
 
– Man behöver en del skinn på näsan för att ta för sig och tala på möten. Den som skriker mest får ordet, det är ett problem om man har som mål att engagera kvinnor som ofta är lite blygare, säger hon.

Fakta: Detta gör din förening


De sju hyresgästföreningar som finns på regional nivå i södra Skåne har enligt stadgarna bland annat till uppgift att agitera för Hyresgästföreningen och dess mål, ansvara för förhandlingsverksamhet som ankommer på Hyresgästföreningen samt verka för medlemsanslutning.

.

Läs också Kritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas internt Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror Dyrare att vara med i Hyresgästföreningen – medlemsavgiften höjs Hyresvärdar drar redan igång hyresförhandlingar – allt talar för konflikt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.