Annons

Illegal uthyrning allt vanligare

Dalarna De senaste två åren har över 100 hyresgäster i Gävle-Dala tvingats flytta sedan de hyrt ut sina lägenheter illegalt. Bostadsbristen är orsaken till att den svarta uthyrningen ökar. Men många hyr ut för att hjälpa andra och inser inte att de då riskerar sina kontrakt.
Foto: Lena Mattsson
Borlänge är en av de Dalakommuner vars bostadsbolag har problem med illegal andrahandsuthyrning.

Den som hyr ut sin lägenhet utan att ha fått sin hyresvärds tillåtelse spelar ett högt spel. Det som gav bröd genom annans nöd kan få svåra följder. Avslöjas uthyrnin­gen är risken stor att den illegale uthyraren förlorar sitt kontrakt och vräks.

Hem & Hyra har i en mailenkät frågat de kommunala bostadsföretagen i Dalarnas och Gävleborgs län hur många legala och illegala uthyrningar de haft respektive tror sig haft under de två senaste åren. Dalarnas svar finns i faktarutan nederst i artikeln.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tio av de 14 kommunala bostadsföretag i länet som medverkade i enkäten svarar att den illegala uthyrningen har ökat eller kommer att öka de kommande åren. Som den vanligaste anledningen till detta anger man bostadsbristen.

Frågan om vad som händer dem som hyrt svart, avslöjats och tvingats flytta har majoriteten av bolagen inget svar på.

Annons

I Borlänge har en grupp bildats med företrädare från kommunen och bostadsbolaget Tunabyggen för att lösa problem som uppstår när en illegal uthyrning avslöjats. Läs mer om det här.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Ludvikahem har en boendestödjare anställd som blir en länk mellan bostadsföretaget och kommunens socialförvaltning. Och finns det barn i familjerna kopplas socialförvaltningen alltid in.
En vanlig lösning brukar vara att de eller den som vräks flyttar in hos en familjemedlem eller vän och blir inneboende.

Förutom att tjäna pengar på att hyra ut svart tror bostadsföretagen att hjälpsamhet är en drivkraft bakom den illegala uthyrningen. Man vill hjälpa sina närmaste och känner inte till följderna.

Annons

Men i botten finns alltså den stora bostadsbristen. De små bostadsföretagen på de mindre orterna känner ofta sina hyresgäster och vet vilka som bor var men de anger alla i Hem & Hyras enkät att den illegala uthyrningen ökat och att de numera också har brist på bostäder.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

I enkäten visar svaren att bostadsbolagen blivit vaksammare och noggrannare för att försöka stävja illegal uthyrning. De vanligaste sätten att kontrollera att den som står på kontraktet också är den som bor i lägenheten är att bovärdar och grannar rapporterar, att folkbokföringen kontrolleras regelbundet och att legitimation krävs vid kontraktsskrivning.

Fakta: Andrahandsuthyrning i Dalarna
Bolag Tillåten uthyrning * Otillåten uthyrning** Uppsägningar efter otillåten uthyrning**
Bärkehus 2 1 0
Gagnefsbostäder 15 2 0
Gamla Byn 5 1 0
Hedemorabostäder 3 1 0
Kopparstaden 45 5 5
Leksandsbostäder 3 9 9
Ludvikahem 14 7 1
Malungshem 1 1 1
Morastrand 10 10 6
Norra Dalarnas Fast 0 0 0
Orsabostäder 3 2 1
Rättviksfastigheter 10 0 0
Säterbostäder 1 0 0
Tunabyggen 8 10 10
Vansbrohem svarade inte
på enkätfrågorna
* 2016
** 2015-2016
Fakta: Det här gäller om du vill hyra ut

• Du måste ALLTID ha hyresvärdens tillstånd om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand.

• Du får BARA hyra ut din bostad om du ska studera, jobba eller vårda en anhörig på annan ort, göra en längre utlandsvistelse eller om du ska prova att vara sambo.

• Vissa värdar tillåter INTE andrahandsuthyrning.

 

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.