Annons

Inflyttning i temporära bostäder i Frihamnen redan till hösten

Göteborg 650 tillfälliga bostäder för studenter, nyanlända och företag planeras i Frihamnen. Redan till hösten ska de första hyresgästerna kunna flytta in.

Nio mark- och vattenområden i Frihamnen ska upplåtas till temporära bostäder och arrenderas ut på 15 år. I slutet av januari kommer ansökningshandlingarna att läggas ut på Göteborgs stads hemsida och intresserade byggföretag kan då börja lämna in sina anbud. På Älvstranden Utveckling, som äger marken, har man märkt ett hårt tryck från byggbranschen.

– Det ringer hela tiden företag som vill vara med och bygga, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De runt 650 temporära bostäder som planeras ska fördelas jämt mellan studenter, nyanlända och företag som behöver lägenheter till sina anställda. Bostäderna kommer att byggas både på land och över vattnet.

Älvstranden Utveckling, som satsat 70 miljoner kronor i projektet, ansvarar för att arrendera ut marken och för att infrastrukturen i området fungerar.

– Vi räknar med att få tillbaka de pengar vi lagt genom arrendeavtalen som sträcker sig över 15 år, säger Lena Andersson.

Läs ocksåHär är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

De tillfälliga bostäderna kommer i huvudsak att bestå av små lägenheter på mellan 20 och 35 kvadratmeter. Men inom projektet planeras även ett antal lite större bostäder, tänkta för barnfamiljer.

– Det är viktigt att det blir socialt hållbart även om det handlar om temporära bostäder. Barn kanske kommer att växa upp här. Det finns redan en bra lekplats och vi planerar en till på Kvillepiren. Kanske kommer det även att öppnas ett temporärt bibliotek i området och startas mobila avdelningar på en förskola i närheten, säger Lena Andersson.

Annons

Under de närmsta 20 till 30 åren ska stora byggplaner förverkligas i Frihamnen, ett område som idag består av generösa obebyggda ytor. De temporära bostäderna är ett sätt att snabbt minska bostadsbristen i Göteborg men också en möjlighet att göra Frihamnen tillgänglig för göteborgarna långt innan alla permanenta bostäder är på plats.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

– Förhoppningsvis kommer vi också att hitta delar i den temporära satsningen som vi kan behålla och göra permanenta.  Men vad det är vet vi inte idag, säger Lena Andersson.

I april ska alla arrenden vara tilldelade och bygget av de tillfälliga lägenheterna drar sedan igång så fort som möjligt. Redan nästa höst ska de första temporära bostäderna vara klara för inflyttning.

Det fösta projektet med permanenta bostäder i Frihamnen kommer att vara färdigt först år 2021, då Göteborg firar 400 år.

LÄS MER:

Annons

Klart vilka som ska börja bygga billigt på Frihamnen

”Frihamnen är högintressant”

 

 

Läs också Maktskifte stoppar ombildningar i Göteborg Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Göteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.