Annons

”Inför fria hyror för nya hyresrätter”

Nyheter Svenskt näringsliv presenterar sju förslag för att få fart på bostadsmarknaden. Bland annat vill man ha fri hyressättning för nya lägenheter.

”Släpp strypgreppet kring nya bostäder” heter rapporten där sju förslag för en bättre bostadsmarknad presenteras. Flera av förslagen är regeringen emellertid på väg att införa, åtminstone till viss del. Snabbare och enklare översiktsplanering, slopade detaljplaner, slopade kommunala särkrav, friare byggregler och lättare att hyra ut i andra hand, är åtgärder som bostadsministern redan flaggat för. I veckan presenterades exempelvis en utredning som föreslår att de kommunala särkraven, som främst handlar om energiförbrukning, ska slopas.

Fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter och att sänka vinstskatten vid försäljning av bostadsrätt eller villa, är däremot förslag som regeringen inte har på sin agenda i dag. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sveriges byggindustrier och Fastighetsägarna ställer sig positiva till Svenskt näringslivs rapport. 

Annons

– Hyresregleringen och reavinstbeskattningen är två faktorer som begränsar rörligheten i det hyrda re-spektive ägda bostadsbeståndet och båda frågorna måste hanteras, men beröringsvåndan bland landets politiker är mycket stor i dessa frågor, säger Björn Wellhagen. expert husbyggnad på Sveriges Byggindustrier.

– Fri hyressättning i nyproduktion har vi länge hävdat att det är ett riktigt steg som skapar förut-sägbarhet och möjlighet till den långsiktighet som behövs för byggande och förvaltning av hyresbostäder, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna.  

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresgästföreningen är positiv till att Svensk näringsliv engagerar sig i bostadsfrågan. Fria nyprodukt-ionshyror vill man däremot inte se.

Annons

– Svenskt Näringslivs förslag om marknadshyror vid nyproduktion som lösning för att få igång bostadsbyggandet är märklig. I dag ligger hyran för en nyproducerad hyrestrea på upp emot 14 000 kronor i månaden. Högre hyror än så är mycket få villiga att betala, säger André Johansson, pressansvarig på Hyresgästföreningen. 

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.