HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Inför rökfria lägenheter”

Nyheter Rökfria lägenheter, marknadshyror och kommunala förmedlingar av andrahandskontrakt. Det är innehållet i några av de motioner som i fredags överlämnades till riksdagen.​
​Det var i fredags som den allmänna motionstiden löpte ut. Då var riksdagsledamöterna tvungna att ha lämnat sina förslag som de vill att riksdagen ska besluta om.
Och bostadsfrågorna engagerar, visar Hem & Hyras genomgång av motionerna. Här är ett urval av förslagen som rör hyresrätten.
Vänsterpartisten Egon Frid vill bland annat se utökade rättigheter för hyresgäster som hyr i andra hand.
I en motion lägger han fram förslaget att den som bor i andra hand ska få ta över kontraktet om förstahandshyresgästen av någon anledning förlorar det, till exempel på grund av dödsfall.
Han vill även se kommunala förmedlingar av andrahandslägenheter. Detta för att råda bot på de ockerhyror som i dag florerar på bostadsmarknaden, enligt Egon Frid.
– Egentligen vill vi inte att det ska finnas någon marknad alls för andrahandslägenheter, men nu gör det ju det och då får vi göra det bästa av situationen, säger han.
Lars Jakobsson (s) vill att upplåtelseformen för flerfamiljshus fastställs i den kommunala detaljplanen.
I dag arbetar många kommuner aktivt för att blanda hyres- och bostadsrätter i sina bostadsområden, ett arbete som kan raseras om fastighetsägaren beslutar sig för att ombilda hyresrätterna till bostadsrätter, enligt Lars Jakobsson.
Genom att skriva in upplåtelseform i detaljplanen för ett område, skulle ett långsiktigt samarbete mellan bostadsaktörerna och kommunen underlättas, enligt Lars Jakobsson.
Även moderaterna har motionerat i bostadsfrågan. Hans Rothenberg (m) och Ulrika Karlsson (m) vill till exempel avskaffa bruksvärdessystemet och införa friare hyressättning.
– Vi tycker inte att hyressättningssystemet fungerar rättvist i dag när hyresgäster i mindre attraktiva områden som vi ser det subventionerar boendet för dem i attraktiva områden, säger Ulrika Karlsson.
En annan moderat, Staffan Appelros, vill utvidga störningsbegreppet och därmed göra det lättare för hyresvärdarna att säga upp kriminella hyresgäster.
I dag är en störning något som är kopplat till den egna bostaden. 
Staffan Appelros vill utöka begreppet så att störningar även omfattar hela fastigheten, grannområdet och stadsdelen.
På så sätt kan man betrakta narkotikahandel, våld och hot som utförs i anslutning till bostaden som en särskild allvarlig störning i boendet och hyresvärden kan därmed säga upp hyresavtalet, enligt Staffan Appelros.
Rökning är en fråga som engagerar miljöpartisten Jan Lindholm. Rätten till en rökfri bostad borde vara en självklarhet, enligt Jan Lindholm som vill undersöka möjligheten att tvinga fastighetsägare att hålla en andel av lägenhetsbeståndet rökfritt.
Totalt lämnades det in 3 311 motioner under den allmänna motionstiden. 263 av dem rörde boendet.

Annons
Läs också Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad” Röker trots förbud – nu vill värden vräka hyresgästen Rekordnotan: 337 000 kronor för rökare som flyttat ut Chocknota för rökande hyresgäst - krävs på 337 000 kronor: "Sinnessjukt" Peter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.