Annons

Inga-Britt har koll på soppan

Växjö I snart 20 år har Svenska kyrkan serverat soppa på tisdagar på träffpunkten Tallgården i Araby i Växjö. En av volontärerna är Inga-Britt Gustafsson, som själv bor i området.
Foto: Annika Wallsson
Inga-Britt Gustafsson är soppvolontär i Växjö.

Hallå där Inga-Britt, vad går det här med lunchsoppan ut på?

– Det var Mariakyrkan som började med detta, men sedan fyra år är det Diakonicent-
rum som står bakom. Jag själv har varit med drygt fyra år, jag började när det var Mariakyrkan. Sedan dess är jag med närapå varje tisdag. För 20 kronor får man soppa, bröd, smör och ost. Och så vatten till.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vilken soppa är mest populär?

– Det är svårt att svara på. Alla soppor går bra. Det är lite olika. Fisksoppa, köttsoppa och grönsakssoppa.

Får man backa?

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.

– Nästan alla brukar ta om soppa även om det är rejäla portioner. Det flesta tar om för att det är så gott. Men man får vänta med att ta om tills alla fått, sedan är det bara att äta tills det tar slut.

Är det du som lagar soppan?

Annons

– Nej, det görs på Diakonicentrum. Den lagas där och så kommer de hit med två stora grytor, det är nog 20 liter soppa.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar

Har det någon gång hänt några fadäser?

– Nej då, det går så lugnt och städat till. De ställer sig på rad och så får de soppa. Det är en fin och glad stämning.

Äter du själv av soppan?

– Ja, absolut. När alla tagit så sätter vi oss också ned och äter. Det är trevligt. Vi pratar lite, får lite kontakt.

Varför gör du detta?

Annons

– För min del är det viktigt för det är ett sätt att mötas. Det finns många ensamma här som ser fram emot det här med soppa. Det brukar komma 25–30 personer varje gång. Det är många äldre, men även yngre, och både svenskar och invandrare. För mig är det ett sätt att fylla min vardag lite. Det är så roligt. Jag hjälper till och bär tallrikar om någon har svårt att gå och hjälper till där det behövs. När de ätit säger de ”Åh, det var gott det här.” De tackar och vi ser att det är väldigt uppskattat.

– Många kommer redan halv ett och sätter sig fast vi börjar inte servera förrän klockan ett. Jag bor själv i området och när jag går ut får jag frågor om soppan, speciellt när vi har uppehåll över sommaren och julen då är det många som undrar när soppan startar igen.

Hur länge har du bott på Araby?

– Jag har bott här i 49 år. Vi gifte oss 1968 och flyttade till en lägenhet på Nydalavägen.Där bodde vi 13 år och sedan bytte vi till en större lägenhet på Hjalmar Petris väg. Vi trivs bra här. Vi bor högst upp, på tredje våningen. I min port finns sex lägenheter, i de andra fem bor invandrare och vi har bra kontakt med allihopa. Det enda som fattas är en hiss.

Fakta: Inga-Britt Gustafsson

Ålder: Snart 79 år.

Bor: I en fyra med sin make i stadsdelen Araby i Växjö.

Gör: Hjälper till att servera soppa på tisdagar på Tallgården. Pensionär. Tidigare ekonomibiträde på förskola.

Favoritsoppa: Gulaschsoppa med kött är gott. Men även fisksoppa och grönsakssoppa. Det finns många goda soppor.

Läs också Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vardagshjälten Johnny prisas av landshövdingen: ”Väldigt hedrande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.