HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inga subventioner för att bygga nytt i Malmfälten

Norrbotten ​Näringslivsminister Maud Olofsson (C) anser att det är kommunerna och de privata fastighetsägarna som ska lösa bostadsbristen i Malmfälten. Statliga subventioner för att bygga och få ner hyrorna skulle vara osunt anser Olofsson.

​De vinstrika gruvföretagen Boliden och LKAB expanderar i Malmfälten och i Pajala anläggs en ny gruva med flera hundra nya arbetstillfällen men  inga lediga lägenheter.

Samtidigt har LKAB informerat om att Malmberget som samhälle kommer att vara helt utplånat inom loppet av 15 år. I Kiruna håller de första bostadsområdena redan på att flyttas ut på grund av rasrisken från den expanderande gruvan.

Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

Mot bakgrund av detta träffade representanter för gruvnäringen och kommunerna näringslivsminister Maud Olofsson (C) vid ett besök i Luleå på onsdagen.

I en intervju till tidningen NSD svarar Maud Olofsson på hur bostadsbristen ska lösas i Malmfälten och Pajala.

– Ja, man får ju stimulera olika att bygga. Kommunen kan bygga, privata fastighetsägare kan bygga och det brukar ju vara så att finns det en efterfrågan så finns det också de som är beredda att bygga. Men man måste få ihop det här och se till att det finns en positiv bild av de här kommunerna så att människor är beredda att flytta dit.

Läs ocksåFem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas
 
Maud Olofsson berättade vidare att regeringens bidrag till att lösa problemet är att förenkla regelverket.
 
– Vi från regeringen ska se till att förenkla regelverket så att man kan hålla nere kostnaderna. Finns det människor som behöver bostäder då brukar det i regel finnas de som bygger, om inte så får kommunerna ta initiativ till att träffa fastighetsbolag och andra som kan vara beredda att investera. Det finns ju på andra håll i landet, också i landsbygdskommuner, de som har gjort på lika sätt och det kanske finns en del att lära från andra håll.
 
Statliga subventioner för att få ner byggkostnader och höga hyror är inget Maud Olofsson förordar.
 
– Jag tror vi ska akta oss väldigt noga för nya bostadssubventionerna, de slog sönder hela vår marknad och vi har jobbat lång tid nu för att få ordning på det. Det är mycket bättre att vi jobbar med  att förenkla regelverken så att det blir enklare att bygga och sen överlåter åt kommuner eller privata fastighetsägare att investera i bostäderna. Det är mycket sundare, säger Maud Olofsson till NSD.

Läs också Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland Jättesatsning kräver snabbt bostadsbyggande Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.