Annons

Ingen hyreshöjning i Haparanda

Haparanda Haparandabostäder kommer inte att höja hyrorna i år. Orsaken är att stiftelsen har många tomma lägenheter och inte vill riskera att få ännu fler.

Den kommunala stiftelsen Haparandabostäder tar till en oväntad åtgärd för att få in fler hyresgäster. Stiftelsen styrelse har beslutat att inte höja hyrorna. Haparandabostäder blir därmed det enda kommunala bostadsföretag i Norrbotten som inte höjer hyrorna i år.

– Vi kunde inte göra det även om det skulle ha behövts för att förstärka kassan. Det är ett strategiskt beslut att hålla nere hyrorna i ett år den här gången, men det är inte bra för framtiden, säger Alf Waara, vd på Haparandabostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anledningen till beslutet är de många outhyrda lägenheterna. Tio procent av Haparandabostäders cirka 600 lägenheter står tomma och det är främst utanför centralorten som vakanserna är som störst. På Seskarö står nästan varannan lägenhet utan hyresgäster. Genom att hålla nere hyrorna hoppa stiftelsen på att få fler hyresgäster.

Stiftelsen arbetar nu för att ta fram en plan för att råda bot på situationen med de tomma lägenheterna.

Annons

– Men det är inte världens enklaste. Haparanda har tappat cirka 130 invånare 2012 och det är mycket för en liten kommun. Vi har lite planer som vi får se om de går att realisera, säger Alf Waara.

Läs ocksåLagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas"Tvådelad bild med en man i yngre medelåldern i kavaj och en digital tavla från tingsrätten som visar pågående förhandlingar.

Att ta kontakt med Statens bostadskreditnämnd ingår inte i dessa planer.

– Nej, i dagsläget tror jag att det ärt utsiktslöst för då krävs det rivningar och det tror vi inte heller är så lyckat.

Ännu är det ingen kris ekonomiskt sett, de senaste åren har Haparandabostäder ändå kunnat redovisa plusresultat, 2011 gjorde stiftelsen en vinst på 3,4 miljoner kronor, 2012 blev vinsten 2,2 miljoner kronor.

Annons
Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

De lägenheter som ägs av Haparanda kommun kommer inte heller att få några hyreshöjningar.

Läs också Så blir din hyra i Kalmar län 2024 Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.