Annons

Inget extra vinstuttag från LKF

Lund Det blir inget extra vinstuttag från LKF - det beslutade kommunfullmäktige i Lund under det möte där budgeten för nästa år slogs fast. Men beslutet kan komma att rivas upp efter valet.
Manifestation mot vinstuttag från LKF. Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, samtalar med Hanna Gunnarsson (V). Längst till vänster står Mats Olsson (V).
Foto: Anders Högmark
Under onsdagen manifesterade Hyresgästföreningen mot vinstuttaget utanför fullmäktigemötet. Här Hyresgästföreningens ordförande i Lund, Bengt Karlsson, i samtal med Hanna Gunnarsson (V).

Som Hem & Hyra tidigare berättat är frågan om huruvida Lunds kommun ska ta ut vinst från det kommunala bostadsbolaget LKF och i så fall hur mycket något som delar politikerna.

Under torsdagens kommunfullmäktigemöte fick det förslag som går ut på att behålla vinstuttaget på 1,5 miljoner per år kronor en majoritet. Därmed blev det inget ökat vinstuttag, som både partierna i Alliansen (M, L, KD och C) samt det lokala partiet Förnyalund föreslagit.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Både de röd-grön-rosa partierna (S, MP, V och FI) och Sverigedemokraterna sa nej till ett ökat vinstuttag.

– Det överskottet som LKF gör, om man gör ett överskott, ska gå tillbaks till hyresgästerna, sa Hanna Gunnarsson (V) under torsdagens debatt.

Annons

Som exempel nämnde hon laddstolpar till fordon och lägenhetsrenoveringar.

Läs ocksåHyresgästföreningen demonstrerade mot vinstuttag från LKFLynnette Johansson bor i en LKF-bostad i Dalby och är en av de som protesterar mot Lunds vinstuttag från LKF.

Börje Hed i Förnyalund höll inte med om att det skulle bli svårare för LKF att få råd med detta, även med ett ökat vinstuttag på 25 miljoner kronor som hans parti föreslagit.

– Det egna kapitalet i LKF var i det senaste bokslutet en miljard och åttiotvå miljoner kronor, sa han.

Annons

Hur det verkligen blir med vinstuttaget i slutändan är dock långt ifrån klart. Eftersom det är valår kommer kommunfullmäktige återigen att besluta om budgeten i höst – och då kan styrkeförhållandena se helt annorlunda ut.

Läs ocksåPolitisk enighet om LKF under bostadsdebatt i Lund
Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.