HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen demonstrerade mot vinstuttag från LKF

Lund Ett femtiotal personer demonstrerade under onsdagskvällen på Stortorget i Lund. Budskapet riktades mot politikerna som diskuterade nästa års budget.
Lynnette Johansson bor i en LKF-bostad i Dalby och är en av de som protesterar mot Lunds vinstuttag från LKF.
Foto: Anders Högmark
Lynnette Johansson bor i en LKF-bostad i Dalby och är en av de som protesterar mot Lunds vinstuttag från LKF.

Det var Hyresgästföreningen i Lund som hade uppmanat sina medlemmar att samlas utanför Stadshallen i Lund. Inne i lokalen pågår årets budgetfullmäktigemöte. En fråga som diskuteras under de två hela dagar som är avsatta för budgetmötet är om kommunen ska plocka ut vinst från det kommunägda fastighetsbolaget LKF, och i så fall hur mycket.

Lynnette Johansson från Dalby är en av de som demonstrerar mot vinstuttaget.

Läs ocksåInget extra vinstuttag från LKFManifestation mot vinstuttag från LKF. Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, samtalar med Hanna Gunnarsson (V). Längst till vänster står Mats Olsson (V).

– Det drabbar oss hyresgäster i slutändan och det är som vi blir dubbelbeskattade, säger hon.

I veckan ska politikerna i Lund ta ställning för en budget för nästa år. Men eftersom det är valår i år kan det som går igenom nu senare rivas upp, när majoritetsförhållandena ser annorlunda ut i fullmäktigeförsamlingen. Utgångspunkten för budgetdebatten är den budget som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har beslutat om. Denna ställs mot de andra partiernas budgetförslag. Dock har inte S och MP någon egen majoritet i fullmäktige.

Manifestation mot vinstuttag från LKF. Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, samtalar med Hanna Gunnarsson (V). Längst till vänster står Mats Olsson (V).
Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund, samtalar med Hanna Gunnarsson (V). Längst till vänster står Mats Olsson (V).

I S-MP-förslaget finns inget vinstuttag från LKF, förutom den aktieutdelning på 1,5 miljoner kronor som LKF lämnar till kommunen och som beräknas utifrån lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag.

– Vårt förslag är att man har en oförändrad utdelning, alltså samma som ligger idag, och den är väldigt låg, säger Sebastian Persson, politisk sekreterare för Socialdemokraterna.

Inte heller Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna föreslår något ökat uttag.

Förra året sa Sverigedemokraterna nej till ett vinstuttag, och då blev det så eftersom de röd-grön-rosa hade samma inställning i frågan.

Läs ocksåPolitisk enighet om LKF under bostadsdebatt i Lund

– Det är det vi hoppas på i år också, säger Bengt Karlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Lund.

Ett annat alternativ är enligt honom att Sverigedemokraterna väljer att lägga ner sin röst. Då kan de rödgrönas förslag gå igenom.

Feministiskt initiativ föreslår att kommunen helt ska ta bort det uttag som görs från LKF. ”[V]i ser att dessa medel behövs i kommunens rådande bostadssituation”, skriver FI i sin motivering till att under nästa år helt ta bort utdelningen på 1,5 miljoner kronor.

Läs ocksåKommunfullmäktige i Lund godkände vinstuttag

– Det är en ansträngd bostadssituation i Lund och då måste vi kunna använda varenda krona, säger Cherry Batrapo (FI).

Ett femtiotal personer hade hörsammat Hyresgästföreningens uppmaning att protestera vid kommunfullmäktigemötet.
Ett femtiotal personer hade hörsammat Hyresgästföreningens uppmaning att protestera vid kommunfullmäktigemötet.

De fyra borgerliga partierna M, L, C och KD har ett gemensamt budgetförslag, som innebär att kommunen ska plocka ut mer pengar från de kommunala bolagen. Allianspartierna vill att LKF ska dela ut 15 miljoner kronor mer i vinst till kommunen under 2019. ”Det är inte mer än skäligt att ägarna, det vill säga kommuninvånarna, få ta del av bolagets vinster”, står det i alliansens budgetförslag.

Moderata kommunalrådet Christer Wallin ser ingen anledning att omvärdera uttaget. Han avfärdar demonstranternas argument om en dubbel beskattning.

– LKF är ju bolaget som alla lundabor äger – det ägs inte bara av dem som bor där, säger han.

Det lokala partiet Förnyalund vill hämta 25 miljoner kronor från LKF.

– FNL och Alliansen övertrumfar varandra i hur mycket de vill ta ut. Man undrar ju om det är någon budgivning på vem som kan ta ut mest, säger Bengt Karlsson.

Läs också Borgerliga partierna föreslår vinstuttag från LKF Boende på Linero: "Jag hoppas verkligen att det blir som det står där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.