Annons

Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: ”Förstod först efteråt vad jag signerat”

Uppsala Maria Björk får inte röka utomhus och måste lämna personnummer på alla som eventuellt kan flytta in. Rättsligt förkastligt, enligt jurister. Att hyresvärdar mixtrar med kontrakten är inte ovanligt, och mörkertalet är troligen stort. Samtidigt vet många inte vad som får stå i ett hyreskontrakt.
En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.
Foto: Monika Steczkó
Maria Björks hyresvärd förbjuder husdjur och rökning både ute och inne.

Maria Björk hade separerat och var glad över att hitta en lägenhet och få skriva hyreskontrakt. Att skriva på kontraktet gick ”av bara farten”. Det var först i efterhand som hon undrade vad hon egentligen hade signerat.

Många krav i hyreskontraktet

I hennes hyreskontrakt står att hon inte får röka vare sig inne eller ute, inte heller ha husdjur utan skriftligt tillstånd. Hon måste ha hemförsäkring och hon berättar att hon fick frågan om vilka som skulle kunna besöka henne.

En kvinna klädd i en blå munkjacka med rosa blixtlås sitter vid sitt köksbord. Hon har glasögon och rödlätt hår till axlarna, håret är mittbenat. Hon gestikulerar med armarna som att hon skulle förklara någonting. Till höger om henne i bilden är en vit köksstol. På bordet står en krukväxt med gula blommor och gröna blad. I bakgrunden syns köksskåp, hyllor och en köksbänk med olika köksredskap på.
Maria Björk hade precis separerat från sin man och behövde akut någonstans att bo, när hon fick tips om lägenheten på Skolvägen.

En sådan fråga förnekar dock värden. Klart är att han ville ha namn och personnummer på personer som eventuellt skulle flytta in och det skrevs in i kontraktet.

– Jaha, det kanske en hyresvärd vill veta, tänkte jag så jag la till min exman och mina barn. Jag var stressad och behövde någonstans att bo.

Maria Björk har inte märkt om värden kontrollerar att hon följer reglerna. Men hon har svårt för att känna sig avslappnad hemma och vill flytta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Många har frågor kring hyreskontraktet

Maria Björk är inte ensam om att i efterhand ha frågetecken kring sitt hyreskontrakt. Ungefär en fjärdedel av alla samtal till Hyresgästföreningens servicecenter handlar om just det. Viktor Lundgren, jurist på Hyresgästföreningen, ser att det blir allt vanligare med vad man kan kalla ”fulklausuler” i hyreskontrakt.

– Jag tror att det beror på att många i dag har ett skriande behov av att bo någonstans och går med på vad som helst.

Vanliga formuleringar i hyreskontrakt gäller förbud mot husdjur och rökning. Men Hem & Hyra har också granskat kontrakt som innehåller formuleringar som handlar om förbud för hyresgästen att ha gäster eller som tar bort rättigheter. Det kan gälla ersättning vid längre renoveringar eller rätten att få sätta sin personliga prägel i sitt hem, som att montera upp tavlor.

Annons
Läs ocksåFörbjöd kvinna sällskap och öl hemma – läxas upp rejält av JO
Fick inte fixa i lägenheten för hyresvärden

Maria Björk bor i det lilla samhället Tobo i Tierps kommun. Många mil söderut i Skåne befann sig Anna när hon hittade en lägenhet som hon var själaglad över att få flytta in i, så pass att hon bortsåg från en formulering som betydde att hon inte skulle få fixa till i lägenheten. Egentligen visste hon att den var fel och att en hyresgäst i viss mån har rätt att sätta sin personliga prägel i bostaden. Med egna pengar får hyresgäster måla, tapetsera och fixa. Det viktiga är att standarden inte försämras.

Att den skulle bli sämre var Anna inte rädd för. Lägenheten behövde en uppfräschning och hon målade vissa ytor. Dessutom frågade hon värden om lov som först sa ja. Efter ett tag urartade dock relationen dem emellan vilket slutade med att han stämde henne för att ha förstört lägenheten och hänvisade till formuleringen i kontraktet.

Anna var aldrig riktigt rädd för att tvingas betala skadestånd för hon visste att hon hade rätten på sin sida. När saken prövades rättsligt gick det också hennes väg. Men hela historien har tärt, vilket är anledningen till att hon vill vara anonym.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

Samtidigt vet hon att många har det svårt när hyresvärdar beter sig illa. Hennes råd är att vara påläst.

– Har man kunskap om vad som faktiskt gäller behöver man inte bli lika skraj. Ett tips är att läsa på, filma och ta massor av bilder när man flyttar in och se till att ha ett bra besiktningsprotokoll, säger hon.

Vad får stå i ett hyreskontrakt?

Jurist Viktor Lundgren konstaterar att utgångspunkten när en blivande hyresgäst och en fastighetsägare skriver kontrakt är avtalsfrihet. Parterna får avtala om vad som helst, som lägre hyra om hyresgästen städar trappuppgången. Men det finns saker som inte går att avtala bort.

Parallellt gäller hyreslagen som är skriven som ett skydd för hyresgäster. De får ha inneboende eller sambo utan värdens tillåtelse. Det är enbart den eller de som står på kontraktet som värden behöver personuppgifter på. Vidare behöver hyresgäster inte ha hemförsäkring och får ha husdjur om det inte är ett allergihus. Att förbjuda rökning har heller ingen bäring i lagen. Förbudet är dock inte prövat på många år och därför är det oklart vad som gäller juridiskt.

Annons

Enligt Hyresgästföreningen finns det troligen ett mycket stort mörkertal för ”fulklausuler”. De uppdagas sällan för att hyresgäster är rädda för att förlora sina kontrakt, hamna i konflikt eller helt enkelt inte vet vad som är rätt eller fel.

En något annan bild har branschorganisationen Fastighetsägarna. Enligt dem är det vanligt att värdar har egna regler, men ovanligt att de strider mot lagen.

– Jag har till exempel inte stött på något villkor om förbud mot besökare.

I de fall där jag sett förbud mot att sätta upp tavlor har det samtidigt erbjudits andra lösningar som en skena att hänga tavlor från, säger förbundsjurist Johan Kleveland.

Marias Björks hyresvärd, Michael Sterner på MS Fastighetsförvaltning, säger i ett mejl till Hem & Hyra att det är självklart med personnummer på eventuellt nya hyresgäster. Han vill inte ha detsamma på besökare utan tycker det ”är utan tvekan den märkligaste/dummaste frågan vi någonsin har fått utav er!!”. I övrigt svarar han inte på Hem & Hyras följdfrågor.

Vad får stå i ett hyreskontrakt – vad har inte där att göra? Hem & Hyra reder ut.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.