Annons

Bara en handfull allergihus trots miljontals svenska allergiker – så här fungerar det

Nyheter Sverige har cirka 3 miljoner allergiker. Men Astma- och Allergiförbundet uppskattar att det bara finns så lite som fem eller sex anpassade allergihus för hyresgäster. Här reder vi ut vad som skiljer dem från vanliga hus.
Foto: Kristina Sahlén

En katt som smitit över från grannens balkong – så kan ett störningsärende se ut på Dragonvägen i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Här ligger två av landets få allergihus.

För de som bor här kan ett oväntat kattbesök innebära stora problem och utlösa allergiska reaktioner. Vid kontraktskrivning får alla boende därför veta att det är speciella regler som gäller i husen. Här är det rökfritt, husdjursfritt och parfymfritt. Men lägenheterna ligger samtidigt vägg i vägg med trappuppgångar som inte omfattas av samma regler.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Där är det till exempel inte rökfritt. Så då kan det vara en hyresgäst som röker och att doften sprider sig. Då får vi vara lyhörda och komma ut på plats och föra en dialog, säger Daniel Aronson, områdeschef på kommunala Väsbyhem.

På Dragonvägen 46 och 48 precis utanför shoppinggallerian i Väsby Centrum ligger hyreshusen med sammanlagt 28 lägenheter för dem med allergiska besvär. Alla som bor här är inte nödvändigtvis allergiker, men alla informeras om vilka regler som gäller. När reglerna bryts är det inte heller säkert att det är en annan hyresgästs fel.

– Vi har fått klagomål på exempelvis parfym. Det behöver inte vara någon boende som gör fel. Det kan vara anställda eller brevbärare. Vi har ju rörelse i huset och då kanske någon har på sig för mycket parfym och så ringer en hyresgäst till oss, säger Daniel Aronson, som förespråkar dialog för att lösa de störningar som uppstår.

Läs ocksåSvanhildur tar omvägar för grannarnas dofter: ”Får ofta hålla andan”Bilden är ett montage. Den visar Svanhildur Jonasdotter och en sprejflaska med parfym.

Vid sidan av reglerna har husen på Dragonvägen även centraldammsugare. Det hjälper den med allergi eftersom en vanlig dammsugare inte suger upp alla partiklar utan rör runt det finaste dammet. Med centraldammsugare sugs partiklarna iväg till ett särskilt rum där kvartersvärdarna sköter tömningen.

Annons
Daniel Aronson, områdeschef på kommunala Väsbyhem, guidar runt Hem & Hyra i allergihuset i Upplands Väsby.

Även ventilationen är förbättrad, med särskilda filter, och trappuppgången städas oftare, två gånger i veckan istället för en.

Men det finns ingen tydlig definition för vad som är ett allergihus. Det som gäller för husen i Upplands Väsby behöver inte gälla på andra håll. Vissa värdar har rökfritt och husdjursfritt, men kanske inget förbud mot parfym och ingen centraldammsugare.

Läs ocksåVentilationen knäckte Cecilia – fick ha öppna fönster hela vinternCecilia och hennes familj fick flytta efter ett år på grund av dofter via ventilationen.

Enligt Astma- och Allergiförbundets uppskattningar finns det väldigt få allergihus i landet. De har gjort enkäter med landets kommunala fastighetsbolag som däremot visar att antalet rökfria hus ökar. Mellan 2017 och den senaste enkäten 2019 ökade antalet rökfria hus från 56 till 149.

Men samma enkät visar också att det är få fastighetsägare som uppger att de har allergihus.

– Det är en handfull, fem-sex stycken. Det är en krävande grej att få till de här sakerna, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.

Annons

– Vissa uppger att de fått pengar från byggforskningsrådet för att bygga med speciella material, men ofta är det regler kring dofter, pälsdjur och rökning som gäller.

Inte heller Boverket har någon särskild definition för vad ett allergihus är. Ändå kan allergihus ge allergiska hyresgäster bättre skydd, även juridiskt. För rökfria hus har det varit lite av en gråzon om det verkligen är grund för uppsägning om en hyresgäst skulle bryta mot förbudet. Men att förbjuda exempelvis husdjur har tydligare stöd i Hyreslagen.

I kommentarerna till paragrafen om att säga upp ett avtal i förtid står det: “Ett exempel på åsidosättande av avtalsenlig skyldighet kan vara att hyresgästen bor i ett allergianpassat hus och sedan tar in ett husdjur.”

– Rökfritt räknas generellt inte som allergihus och det kan vara andra än allergiker som vill bo där, exempelvis barnfamiljer. Vi tycker det är lite fel och att det borde vara juridiskt hållbart att inrätta rökfria hus så att man kan känna sig trygg med att om jag flyttar till ett rökfritt hus så ska jag inte utsättas för rökning, säger Marie-Louise Luther.

Fakta: Här finns landets allergihus

Enligt den enkät som Astma- och Allergiförbundet genomförde senast 2019 finns det allergihus på följande orter.

Östersund – Havrevägen 6, rökfritt, djurfritt

Växjö – Skidvägen 2-14, Sandviksvägen 23 rökfritt, djurfritt

Botkyrka – Tullingebergsvägen 1, rökfritt, djurfritt

Vällingby – Söderberga Allé 1, rökfritt, djurfritt, centraldammsugare

Upplands Väsby – Dragonvägen 46-48, rökfritt, djurfritt, parfymfritt, centraldammsugare, tvättstuga med automatisk dosering

Karlstad – Horsensgatan 216-218, rökfritt, djurfritt

Umeå – Pedagoggränd, Fysikgränd, Tvistevägen, Rullstensgatan, Hästskovägen, rökfritt, djurfritt

Sundsvall – Nackstavägen 24, 16D, rökfritt, tvättmaskin med automatisk dosering

Ulricehamn – Nillas väg 28, rökfritt, tvättmaskin med automatisk dosering

Örebro – Örnsköldsgatan 77-81, rökfritt, djurfritt, parfymfritt

Fakta: Om allergi

Cirka tre miljoner svenskar uppskattas ha någon form av allergi.

Allergi uppstår när immunsystemet överreagerar på olika allergener.

De vanligaste allergenerna är exempelvis pollen, kvalster, mögel, husdjur och olika livsmedel.

Starka dofter som rökning och parfym kan störa både astmatiker och personer med sensoriska hyperreaktivitet, SHR som också brukar kallas doftöverkänslighet.

SHR förekommer hos 6 procent av vuxna och är vanligare bland kvinnor än män.

Vanliga symptom för allergiker är hosta, snuva, nästäppa, irriterade ögon, andnöd, huvudvärk, yrsel och trötthet.

Läs också Otäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan" Grannarna kartlade rökaren i allergihuset - nu får han en vecka på sig att flytta Pollenallergi inte skäl till att behålla hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.