Annons

Inget lagförslag om postboxar

Nyheter Det blev en halv seger för hyresgäster och fastighetsägare om införandet av postboxar. Ingen ny lag, men Post- och telestyrelsen kan få rätt att förskriva att postboxar ska installeras.

Frågan om införandet av krav på postboxar i trapphusen istället för brevinkast i lägenhetsdörren har varit en långdragen fråga som förenat Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo i ett gemensamt motstånd mot Postnords påtryckningar.

Från Postnords håll har argumentet varit att antalet brev som skickas via post har minskat drastiskt i takt med digitaliseringen av samhället. Samtidigt så shoppar vi alltmer via nätet och får hem varorna i ett paket eller får hämta det hos närmaste ombud. Det är svårt att få in paket i brevinkastet men möjligt att lämna i en postbox i trapphuset.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Postnord dras med usla finanser, men att ägare och boende i flerbostadshus ska stå för kostnader för att bolaget ska komma på fötter igen är något som Hyresgästföreningen och fastighetsägarorganisationer vänt sig starkt emot. Postboxar är inget som fastighetägare och i förlängningen hyresgästerna ska behöva stå för, enligt organisationerna.
Sedan ungefär tio år installeras postboxar i nybyggda flerfamiljshus. Hyresgästerna får då hämta sina brev och paket i trapphuset, medan morgontidningen levereras till dörren. Den ordningen vill alltså Postnord se överallt.

Annons

I den lagrådsremiss som kom nyligen föreslås inget lagförslag om att postboxar ska införas i alla flerfamiljshus. Däremot ska regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, det vill säga Post- och telestyrelsen, få meddela föreskrifter om hur posten ska delas ut, en halv seger för Hyresgästföreningen och – i den här frågan – dess allierade.

Förändringarna föreslås träda i kraft 1 april 2018.

Annons
Läs ocksåGemensam sak mot postboxar
Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Hyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel" Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.