HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inget lagförslag om postboxar

Nyheter Det blev en halv seger för hyresgäster och fastighetsägare om införandet av postboxar. Ingen ny lag, men Post- och telestyrelsen kan få rätt att förskriva att postboxar ska installeras.

Frågan om införandet av krav på postboxar i trapphusen istället för brevinkast i lägenhetsdörren har varit en långdragen fråga som förenat Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo i ett gemensamt motstånd mot Postnords påtryckningar.

Från Postnords håll har argumentet varit att antalet brev som skickas via post har minskat drastiskt i takt med digitaliseringen av samhället. Samtidigt så shoppar vi alltmer via nätet och får hem varorna i ett paket eller får hämta det hos närmaste ombud. Det är svårt att få in paket i brevinkastet men möjligt att lämna i en postbox i trapphuset.

Läs ocksåGemensam sak mot postboxar

Postnord dras med usla finanser, men att ägare och boende i flerbostadshus ska stå för kostnader för att bolaget ska komma på fötter igen är något som Hyresgästföreningen och fastighetsägarorganisationer vänt sig starkt emot. Postboxar är inget som fastighetägare och i förlängningen hyresgästerna ska behöva stå för, enligt organisationerna.
Sedan ungefär tio år installeras postboxar i nybyggda flerfamiljshus. Hyresgästerna får då hämta sina brev och paket i trapphuset, medan morgontidningen levereras till dörren. Den ordningen vill alltså Postnord se överallt.

I den lagrådsremiss som kom nyligen föreslås inget lagförslag om att postboxar ska införas i alla flerfamiljshus. Däremot ska regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer, det vill säga Post- och telestyrelsen, få meddela föreskrifter om hur posten ska delas ut, en halv seger för Hyresgästföreningen och – i den här frågan – dess allierade.

Förändringarna föreslås träda i kraft 1 april 2018.

Läs ocksåBolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt
Läs också Tomas hyra höjs med 90 kronor – klart med nya Halmstadhyror Wallenstam vill fimpa hyresgäster som röker Hyrorna klara i Strängnäs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.