Annons

Inkoppling av tvättmaskin vattenskadade 13 lägenheter

Södertälje Tänk dig för innan du kopplar in en tvättmaskin i lägenheten. Nyligen förstördes 13 lägenheter i Södertälje när en hyresgäst kopplade in en tvättmaskin. Notan slutar på 2 miljoner kronor.

​–  Det är helt klart en av de största vattenskadorna vi varit med om, flera lägenheter är dyngsura, säger Janette Jardefalk, chef för förvaltning på Telge Bostäder.

Enligt Janette Jardefalk skruvade hyresgästen bort vattenrören för att koppla in en tvättmaskin. Men rören saknade ballofixkoppling och därför gick det inte att stänga av vattnet i lägenheten och mannen gick heller inte ner och stängde av vattnet i källaren.
– Han säger att han trodde att han skulle hinna skruva ihop rören innan det rann ut för mycket vatten, men det gick inte så bra, säger Janette Jardefalk.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vattenskadan började på våning tre och totalförstörde tre lägenheter. Övriga 10 lägenheter har vattenskador i hallgolven, klädkammare och i vissa tak. Utöver det är gaveln och tvättstugan i huset vattenskadat. De värst drabbade lägenheter tar 12-15 veckor att göra i ordning.
– Vi var tvungna att evakuera tre lägenheter, säger Janette Jardefalk.

Annons
Kostnaden beräknas till mellan1,5 – 2 miljoner kronor, då ingår inte renoveringen av fasaden. För att få igång arbetet så fort som möjligt har Telge Bostäder kopplat in sitt försäkringsbolag, men pengar kommer att krävas av hyresgästen.
– Vi har pratat med honom och han har en hemförsäkring, säger Janette Jardefalk, chef för förvaltning på Telge Bostäder
Borde ni inte ha ballofix på vattenrören så det är lätt att stänga av vattnet?
– Vi sätter på det när vi renoverar badrum och byter rör, annars måste man självklart prata med fastighetsskötaren så vattnet stängs av i källaren, säger hon.
 
En dom i Högsta domstolen, HD, ledde till att en hyresgäst tvingades betala skadestånd på 60 000 för att en bänkdiskmaskin orsakat en vattenskada. I det fallet slog HD fast att vattnet måste stängas av efter varje disk, något som inte hade gjorts av hyresgästen.

Läs också Hyresgästen krävs på nästan hundra tusen kronor – stängde av elen i lägenheten Anmälde inte vattenskadat badrum på fem år – krävs på 125 000 kronor Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala Duschade fast brunnen var tilltäppt – orsakade skada för 400 000 kronor För stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.