HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: ”Dålig stämning”

Uppsala Mannen hyrde ett hus av Akademiska hus och hade flera personer som inneboende. Men de betalade nästan dubbelt så mycket i hyra som de skulle göra. Mannen anklagas nu för att ha tagit ut överhyra och ärendet ska avgöras i hyresnämnden.
Foto: Johan Steczkó
Två inneboende kvinnor i Uppsala upptäckte att de betalade alldeles för mycket i hyra. Ärendet ska nu avgöras i hyresnämnden.

Den ena hyresgästen, en 26-årig kvinna, kräver tillbaka drygt 12 000 kronor i överhyra plus ränta. Den andra, en 29-åring vill ha tillbaka dryga 18 000 kronor förutom räntekostnader. Summorna är mellanskillnaden mellan det de betalade och det de skulle ha betalat.

Båda hyresgästerna har kommit till Uppsala via andra europeiska universitet och har ansökt om tolk i hyresnämnden. Totalt fanns sju rum till uthyrning i huset, utöver mannens rum. Han bodde själv där tillsammans med sina inneboende.

Läs ocksåKraftig kritik mot coliving-företag: "De experimenterar med folk"

Det var Akademiska Hus som upptäckte att mannen tog ut överhyra av sina inneboende och sa upp hans hyreskontrakt. I samband med det vände sig två av hyresgästerna till Hyresgästföreningen för att få hjälp med att ansöka till hyresnämnden.

– De var väldigt upprörda. Eftersom mannen bodde med dem blev det misstämning den sista tiden, när de insåg att de betalat för mycket. Så det var ingen rolig boendesituation, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen som företräder de två kvinnorna i hyresnämnden.

26-åringen hyrde ett omöblerat rum med en månadshyra på 2600 kronor. I hyran ingick kostnader för el, fjärrvärme och kallvatten. Men baserat på vad hyresvärden betalade till Akademiska hus borde hyran ha varit betydligt lägre. Under år 2021 skulle den ha varit cirka 1400 kronor i månaden, enligt Anna Hallberg.

Läs ocksåSovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Den totala hyresperioden var 19 månader, från sommaren 2020 till vintern 2022.

För den perioden borde den korrekta hyran enligt Anna Hallberg totalt vara drygt 27 500 kronor. Men i själva verket betalade kvinnan 46 800 kronor till sin hyresvärd.
29-åringen bodde inneboende under perioden 1 februari 2020 – 31 december 2021, med en månadshyra på 2 500 kronor. Den hyra är enligt Hyresgästföreningen inte skälig då den överstiger den proportionella andel som hyresvärden betalade till fastighetsägaren Akademiska Hus.

Den 9 maj ska ärendet upp i hyresnämnden i Uppsala tingsrätts lokaler.

Läs ocksåSå måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"
Fakta: Överhyra – det gäller

Om hyresvärden tar ut t för hög hyra har den inneboende möjlighet att ansöka om återbetalning av överhyra. En sådan ansökan görs till hyresnämnden och hyresvärden  kan bli tvungen att betala tillbaka hyra plus ränta för upp till två år bakåt i tiden. Den som tar ut för hög hyra riskerar att bli uppsagd.

Läs också Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Andrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjol

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.