Annons

Inspektörer godkänner källarlägenhet i Kållered

Mölndal Fuktlukten och säkerhetsriskerna i socialtjänstens lägenhet gjorde att Adélia Lima Correia och hennes familj inte ville flytta in. Nu har fastighetsägaren vidtagit åtgärder. Kommunens inspektörer konstaterar att lägenheten duger som tillfälligt boende.
Foto: Gustaf Görfelt
"Det här är fortfarande ingen plats man vill bo på med sina barn" säger Adélia Lima Correia, som är höggravid. Hon hade hellre stannat på det andra akutboende där familjen bodde tidigare. Socialtjänsten i Mölndal betalar 1 400 kronor om dygnet för källarlägenheten.

Hem & Hyra skrev i tisdags om Adélia Lima Correia och hennes familj. De har egna inkomster och inga sociala eller medicinska problem. Men bostadsbristen har gjort att de fastnat i hemlöshet. Till sist har de hamnat på akutboenden som socialtjänsten i Mölndals stad hyr.

I förra veckan hänvisades familjen till en källarlägenhet hos CHC Bostad AB i Kållered. Familjen ville inte flytta in.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Hem & Hyra följde med Adélia Lima Correia till boendet i måndags luktade det kraftigt av fukt. Fönstren i källaren är också smala och sitter högt upp. Det kan vara livsfarligt om det börjar brinna, menade Adélia.

Igår, torsdag, besökte inspektörer från miljöförvaltningen och bygglovsavdelningen lägenheten.

Raymond Thorley är miljöinspektör.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Jag tror det var lite annorlunda när vi kom dit jämfört med när du var där. Fastighetsägaren hade vidtagit vissa åtgärder redan, säger Raymond Thorley.

Annons

Bland annat var den fuktdrypande mattan framför tvättmaskinerna borttagen. Det stod fortfarande vatten bakom en tvättmaskin och CHC Bostad ska undersöka om det finns en läcka. En avfuktare har satts in i rummet och ska hjälpa till att torka upp.

Mattan framför tvättmaskinerna har tagits bort.

Inspektörerna ansåg först att det luktade lite instängt, men konstaterade att det hjälpte att vädra.

– Ventilationen fungerar som den ska, med från- och tilluft. Vi kunde inte heller känna någon fukt runt rör eller dylikt. Vi gör bedömningen att den här lägenheten fungerar för det ändamål den hyrs ut till, alltså som tillfälligt boende. Men vi kommer att följa upp så att fastighetsägaren åtgärdar de saker han åtagit sig att göra, säger Raymond Thorley.

Utrymningsstegar saknades vid Hem & Hyras besök, men har nu placerats under fönstren.

Även när det gäller brandsäkerheten har åtgärder vidtagits. CHC Bostad har ordnat stegar till flera av fönstren och kapat lister på mitten, så att de går att trycka ut i händelse av brand.

– De här åtgärderna gjordes för länge sedan, men det är min uppfattning att stegarna inte hängde där de skulle när ni var där. Bygginspektören som var med testade själv att klättra ut. Men han gjorde också mycket tydligt för fastighetsägaren att det är nödvändigt att stegarna finns där, säger Raymond Thorley.

Läs ocksåHemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad förstAza Cheragwandi, (S), kommunalråd i Huddinge.

CHC Bostad har också satt in brandsläckare och brandfilt i lägenheten.

Annons

Birgitta Korpe är verksamhetschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Mölndal. Hon skriver i ett mejl att torsdagens inspektion visar att det inte finns fukt i lokalerna och att kraven på brandskydd är uppfyllda.

– Det tidigare frågetecknet, som handlade om tveksamheter kring om man kunde bo där eller inte, är alltså uträtat. Källarvåningen kan användas för den typ av boende som familjen erbjudits och också fått. Därmed anser jag att boendet är ett skäligt boende för familjen, skriver Birgitta Korpe.

Enligt Birgitta Korpe betalar Mölndals stad 1 400 kronor per dygn till CHC Bostad för ett fyrabäddsrum. För en månad med 31 dagar innebär det en månadshyra på 43 400 kronor.

LÄS MER: Barnfamilj hänvisas till fuktluktande källare

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Barnfamilj på nio personer kastas ut efter sena hyror – Valentine: ”Det här kommer bli jättesvårt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.