Annons

Inte gratis välja högre standard

Stenungsund ​En tvättmaskin för 72 kronor i månaden eller en spis med keramikhäll för 56? Från och med i höst inför kommunala Stenungsundshem möjlighet för hyresgästerna att välja högre standard i lägenheten.
– Det är bra att man inför den här möjligheten, säger Kjell Berggren, hyresgäst i området Stenunge Strand. Själva tänker vi satsa på en ny spis med varmluftsugn.
– Visst kostar det några kronor, men det handlar om så lite pengar att det kan jag stå ut med. Och så blir ju frugan nöjd.
Tillvalssystemet infördes i oktober i år och innebär att de hyresgäster som vill kan förse lägenheten med till exempel ny spis, disk- och tvättmaskin.
 Hyresgästen betalar en kontantinsats som motsvarar 10 procent av inköpspriset. Dessutom höjs månadshyran från en dryg femtiolapp upp till cirka 100 kronor beroende på vad som valts.
Hyreshöjningen är permanent och det motiveras med att lägenheten i och med tillvalet har fått en högre standard än andra lägenheter. Det är också hyresvärden som har det fulla ansvaret för de varor hyresgästen valt och som tar hand om service, eventuella reparationer och byter ut maskinen mot en likvärdig när den är utsliten.
Jenny Sporrong, som bor i området Hasselbacken, tillhör de hyresgäster som är mer tveksamma.
– Jag har funderat lite på diskmaskin men jag tror jag kommer att avstå. framförallt av miljöskäl, säger hon. En diskmaskin drar mycket el och vatten så elnotan lär ju rusa i höjden.
– Men det är bra att systemet finns, sedan får var och en ta ställning till om det är värt att betala. För bor man i lägenheten i många år blir det en ganska dyr diskmaskin.
Jenny tycker också det är negativt att tillvalet följer med lägenheten.
– För det innebär att om någon gjort en massa tillval och sedan flyttar så åker nästa hyresgäst på att betala för tillval de inte gjort själva och kanske inte ens vill ha.
Men att kunna göra ett frånval har inte varit aktuellt, enligt bolagets boservicechef Robert Bengtsson.
– Med tillvalet är standarden i lägenheten höjd en gång för alla, säger han. Eftersom vi infört ett tak för hur mycket tillval som får göras i en lägenhet så blir hyresskillnaden som mest 300 kronor i månaden.

Annons
Fakta: Housing first

FAKTA PRISLISTA TILLVAL:

Spis med keramikhäll: 56 kr/månSpis med keram och varmluft: 63 kr/månDiskmaskin: 72 kr/månTvättmaskin: 72 kr/månTorktumlare: 71 kr/månGarderob bredd 600: 32 kr/månSäkerhetsdörr: 103 kr/månUtöver månadskostnaden betalar hyresgästen också en kontantinsatsmotsvarande 10 procent av värdet. Som mest kan en hyresgäst göra tillval för 30 000 kronor.

Läs också Guide till hemförsäkringar Prischocken: 2 000 kronor i månaden för öppen spis - kräver tillbaka 32 000 kronor Så blev lagen om den tillvalda diskmaskinen en ren flopp Sveriges dyraste diskmaskin? – Kanske finns den i Gullspång Isabella betalade tusentals kronor för trasig tvättmaskin: ”Man har inget val” Kostsamma tillval i lägenheten – se upp för fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.