Annons

Inte självklart att få välja boende för alla

Blekinge Vi blir allt äldre. Och en ny typ av boende har vuxit fram. Men alla orter har inte hyreslägenheter där äldre kan känna trygghet och gemenskap med sina grannar.

Älmhult är en av de kommuner i Småland som i dagsläget varken erbjuder trygghetsboende eller seniorboende till sina äldre. Det finns enbart särskilt boende, som behovsprövas i motsats till de andra två som kan likställas med vanliga hyreslägenheter.

– Jag tycker att det är tråkigt. Jag vill att det ska finnas och jag kan tänka mig att bo så när jag inte klarar mig själv längre, säger Alice Johansson när vi råkas i centrala Älmhult.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon är 90 år och bor två trappor upp, utan hiss.

– Jag trivs bra och flyttar inte i första taget. Men det är så klart att det är mycket som kan hända.

Lite längre bort på gatan är Ingrid, som inte vill säga sitt efternamn, på väg att hämta mat från en av lunchrestaurangerna.

Läs ocksåSå kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du krävaEn samling äldre människor utanför ett lägenhetskomplex.

– Det är svårt för mig att laga mat och att bo ensam. Trygghetsboende hade varit perfekt för mig. Jag tycker att det är fel, rent ut sagt, att det inte finns. Vi gamla har ingenting här i Älmhult. Jag är 88 år och jag får bo i en lägenhet som kostar mig 8 000 kronor för det finns inget annat.

Ingrid flyttade till sin lägenhet för fem år sedan då en hjärtinfarkt gjorde att hon nödgades sälja villan och välja lägenhet.

Annons

– Jag är ensam i Älmhult. Mina barn bor över 15 mil bort. Vad händer om något händer mig i min lägenhet? Min dotter ringer varje dag för att se så jag är på benen och jag ringer henne om jag mår dåligt. Jag känner mig otrygg, mycket otrygg, berättar hon.

Läs ocksåDe har hela kvarteret inomhus - Inger träffar grannarna på Härliga grändPå Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.

Det kommunala bostadsbolaget Älmhultsbostäder och pensionärsföreningarna har gjort en enkät för att ta reda på behov och önskemål.

– Det har lett till att vi bygger 30–35 bostäder med höjd tillgänglighet för målgruppen 65 år och äldre. Det blir seniorbostäder i ett centralt läge. Och visar det sig att vi inte kan hyra ut dem så får vi hyra ut till andra målgrupper, säger Tore Vestergård, Älmhultsbostäders vd.

Lägenheterna börjar byggas nästa år i kvarteret Kvarnen.

Här tas kamp för äldre

På flera platser i landet uppvaktar pensionärsorganisationer kommuner för att få fart på byggandet för äldre. Ett exempel är Oskarshamn.

SPF Seniorerna Oskarshamn vill se fler trygghetsbostäder och seniorbostäder.

Annons

– Politikerna har sagt i sex, sju år att det är på gång men inget händer. Det finns ingen politisk vilja, säger Stig Nilsson, ordförande i SPF Seniorerna Oskarshamn.

Han menar att det finns pengar att spara för vård och omsorg om det går att skjuta upp äldres flytt till särskilt boende. Det handlar även om att fylla ett socialt behov och att göra bostäder tillgängliga för unga och barnfamiljer.

– Gamla ensamma änkor och änklingar skulle egentligen bo i trygghetsboende och träffa andra gamlingar. Det blir ingen rotation och folk sitter kvar i hus och för stora lägenheter tills de inte kan röra sig längre.

Mathias R Karlsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Oskarshamn, håller med.

– Vi delar deras uppfattning att vi behöver bygga fler bostäder anpassade för äldre. Bland annat ska vårt kommunala bostadsbolag Byggebo bygga ett 50–tal bostäder anpassade för äldre på Mejeriplan till 2018. Vi har också gett Byggebo i uppdrag att titta på att bygga trygghetsboende, säger han.

Fakta: Olika boendeformer

Seniorbostäder: Vanliga bostäder avsedda för personer över en viss ålder, vanligen från 55 år. Utformade efter äldres behov av tillgänglighet och trygghet.

Trygghetsbostäder: Finns en stor variation av trygghetsbostäder även om trygghet, tillgänglighet, gemensamhetsutrymmen och särskild personal är gemensamma nämnare för många.

Särskilt boende: Boende för äldre som biståndsprövas och beslutas om av kommunen. Källa: Boverket

Fakta: Se läget i din kommun i Kronobergs län

 

Senior

Trygghet

Växjö

Ja

Nej

Ljungby

Nej

Ja

Älmhult

Nej

Nej

Markaryd

Nej

Nej

Alvesta

Ja

Nej

Tingsryd

ej svar

ej svar

Lessebo

Nej

Nej

Uppvidinge

Ja

Nej

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2016 samt kommunerna.

Fakta: Se läget i din kommun i Jönköpings län

 

Senior

Trygghet

Jönköping

Ja

Ja

Aneby

Ja

Ja

Eksjö

Ja

Nej

Gislaved

Ja

Nej

Gnosjö

Ja

Nej

Habo

Nej

Nej

Mullsjö

Ja

Nej

Nässjö

Ja

Nej

Sävsjö

Nej

Ja

Tranås

Ja

Nej

Vaggeryd

Ja

Ja

Vetlanda

Ja

Ja

Värnamo

Nej

Nej

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2016 samt kommunerna.

Fakta: Se läget i din kommun i Kalmar län

 

Senior

Trygghet

Högsby

Nej

Nej

Torsås

Ja

Ja

Mörbylånga

Nej

Nej

Hultsfred

Nej

Ja

Mönsterås

Ja

Ja

Emmaboda

Ja

Ja

Kalmar

Ja

Ja

Nybro

Nej

Ja

Oskarshamn

Ja

Ja

Västervik

Ja

Ja

Vimmerby

Nej

Nej

Borgholm

Ja

Nej

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2016 samt kommunerna.

Fakta: Se läget i din kommun i Blekinge

 

Senior

Trygghet

Olofström

Ja

Ja

Karlskrona

Ja

Nej

Ronneby

Nej

Ja

Karlshamn

Ja

Ja

Sölvesborg

Nej

Ja

Källa: Boverkets bostadsmarknadsenkät 2016 samt kommunerna.

Läs också Domstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat" Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" På Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.