HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Investeringsstödet lägre än förväntat

Kronoberg 17 fastighetsbolag i sju olika län har hittills beviljats investeringsstöd. I Kronoberg beviljades två bolag, AB Uppvidingehus och Markaryd Sjöbris AB. Båda fick lägre än beräknat. – Vi hade räknat med det stöd vi ansökt om, säger Elijah Hamilton, ägare av Markaryd Sjöbris AB.

Regeringen satsar 2,7 miljarder kronor i år och sedan 3,2 miljarder åren 2018-2020 i investeringsstöd. Stödet riktas till nya hyresbostäder där det råder befolkningstillväxt och bostadsbrist och i kommuner där det finns universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning eller folkhögskola. Förutom ett hyrestak finns också villkor för vilka som ska få de billiga, statsstödda lägenheterna. Hyresvärden får inte har för tuffa uthyrningskrav. Förmedlingen ska ske så att det blir en blandning av hushåll med olika ekonomiska förutsättningar.

Nu har de första stöden beviljats av länsstyrelserna. I Kronobergs län beviljades AB Uppvidingehus med 175 872 kronor och Markaryd Sjöbris AB med 179 680 kronor. Båda bolagen uppger för Hem och Hyra att de hade förväntat sig ett högre belopp.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

– Deras beräkningsgrunder var inte kända, när vi ansökte. Därför har vi begärt en rättelse, säger Rickard Gustafsson, vd på AB Uppvidingehus.

Det har även Markaryd Sjöbris gjort. De har producerat sex nya hyresrätter i Markaryd med investeringsstödet inräknat i kalkylen.

Annons

– Vi hade räknat med det statliga investeringsstödet för att täcka produktionskostnaderna. Nu har vi betalat ur egen ficka, säger Elijah Hamilton.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Både AB Uppvidingehus och Markaryd Sjöbris AB inväntar nu besked från länsstyrelsen om ett justerat belopp.

 

Annons

 

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.
Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” En sjungande regionordförande med stort hundintresse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.