Annons

Investeringsstödet lägre än förväntat

Kronoberg 17 fastighetsbolag i sju olika län har hittills beviljats investeringsstöd. I Kronoberg beviljades två bolag, AB Uppvidingehus och Markaryd Sjöbris AB. Båda fick lägre än beräknat. – Vi hade räknat med det stöd vi ansökt om, säger Elijah Hamilton, ägare av Markaryd Sjöbris AB.

Regeringen satsar 2,7 miljarder kronor i år och sedan 3,2 miljarder åren 2018-2020 i investeringsstöd. Stödet riktas till nya hyresbostäder där det råder befolkningstillväxt och bostadsbrist och i kommuner där det finns universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning eller folkhögskola. Förutom ett hyrestak finns också villkor för vilka som ska få de billiga, statsstödda lägenheterna. Hyresvärden får inte har för tuffa uthyrningskrav. Förmedlingen ska ske så att det blir en blandning av hushåll med olika ekonomiska förutsättningar.

Nu har de första stöden beviljats av länsstyrelserna. I Kronobergs län beviljades AB Uppvidingehus med 175 872 kronor och Markaryd Sjöbris AB med 179 680 kronor. Båda bolagen uppger för Hem och Hyra att de hade förväntat sig ett högre belopp.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Deras beräkningsgrunder var inte kända, när vi ansökte. Därför har vi begärt en rättelse, säger Rickard Gustafsson, vd på AB Uppvidingehus.

Det har även Markaryd Sjöbris gjort. De har producerat sex nya hyresrätter i Markaryd med investeringsstödet inräknat i kalkylen.

Annons

– Vi hade räknat med det statliga investeringsstödet för att täcka produktionskostnaderna. Nu har vi betalat ur egen ficka, säger Elijah Hamilton.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Både AB Uppvidingehus och Markaryd Sjöbris AB inväntar nu besked från länsstyrelsen om ett justerat belopp.

 

Annons

 

Läs ocksåVästsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan
Läs också Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.