Annons

Ja till att utreda bostadsförmedling i Göteborg

Göteborg ​Kommunstyrelsen sade i dag ja till den rödgröna majoritetens förslag att utreda om Boplats Göteborg kan förvandlas till en kommunal bostadsförmedling med kötid.  Men de borgerliga partierna har en annan uppfattning. 

​Under många år var Vänsterpartiet det enda parti som förespråkade en bostadsförmedling baserad på kötid. Hos övriga partierna var motståndet hårdnackat och argumenten mot en förmedling många.

Annons
 
Men nu har vänsterns samarbetspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet svängt i frågan.  I det gemensamma förslag som klubbades igenom i dag konstaterar de rödgröna att eftersom det är hyresvärdarna som själva avgör vem som får en lägenhet skapar det ett system som ”saknar öppenhet och transparens och därmed inte garanterar en rättvis lägenhetsförmedling”.
 
– Konsekvensen blir att det skapas misstroende bland de sökande men också att de sökande saknar möjligheter att planera sitt bostadssökande, heter det i förslaget, där det också framhålls att det med tanke på bostadsbristen är extra viktigt att ha ett system som garanterar ickediskriminering.
 
Kommunstyrelsens tre allianspartier, Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet, har dock en annan uppfattning än majoriteten.
 
– Det är inte alls säkert att de som har stått längst tid i kö har störst behov av en lägenhet. Utan en kö skapar istället en orättvisa för exempelvis studenter som söker sig till Göteborg eller andra som flyttar hit för att arbeta. Ett kösystem skulle drabba alla – vi förmedlar fler lägenheter redan i dag än vad Stockholm gör med sin kö, säger kommunalrådet Helene Odenjung (FP) i en kommentar på Folkpartiets webbplats.
 
Allianspartierna pekar också på risken för ökad svarthandel med lägenheter och anser att ett system med kötid skapar ett orättvist system med ”negativa konsekvenser för staden som helhet”.
 
Enligt den utredning som nu ska genomföras och vara klar vid årsskiftet är det i första hand de kommunala bostadsbolagen som ska förmedla sina lägenheter ”gemensamt, icke-diskriminerande och transparent.” De privata värdarna däremot får välja om de vill förmedla efter kötid eller fortsätta använda Boplats på samma sätt som i dag.
 
Men Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare hos Hyresgästföreningen i västra Sverige anser att det därmed riskerar att bli en halvmesyr.
 
– Vi har i många år drivit kravet på att det måste bli en rättvis fördelning av lägenheter. Inte bara de kommunala utan man måste också få med sig de privata fastighetsägarna eftersom de äger hälften av hyresrätterna i Göteborg, säger han.
 
 Magnus Ersman, näringspolitisk chef hos branschorganisationen Fastighetsägarna och dessutom vice ordförande i Boplats styrelse har en annan uppfattning.
 
– Vi är nöjda med det Boplats Göteborg vi har i dag, säger han. Men när en bostadskö nu ska utredas tycker vi det är positivt att man redan i utredningsdirektiven slår fast att de privata fastighetsägarna inte ska påverkas av det eventuella införandet av en kommunal bostadskö. 

Annons
Fakta: Boplats Göteborg


Boplats Göteborg är en marknadsplats för bostäder.
Boplats drivs som ett bolag och samägs av Göteborgs stad (40 procent), de tre stora allmännyttiga bolagen Poseidon, Familjebostäder och Bostadsbolaget (30 procent) samt Fastighetsägarna (30 procent).

Läs också Så går köfusket till – och här är värdarnas knep för att avslöja det Uppgav falska uppgifter – måste flytta och blir av med all kötid Hyresgäst angav falska uppgifter – uppsagd efter en vecka Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav" Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.