HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ja till försäljningarna

Gävle Kommunfullmäktige sa på måndagen ja till att Gavlegårdarna får sälja drygt 700 lägenheter i Sätra och Bomhus. Bara Vänsterpartiet var emot.

Sälj inte mitt hemlapparna som Hyresgästföreningen låtit trycka upp kom fram igen under kommunfullmäktiges möte. En grupp hyresgäster genomförde en tyst demonstration under diskussionerna och röstningen men varken det eller de namn som samlats in och överlämnats till kommunstyrelsens ordförande hjälpte: kommunfullmäktiges majoritet röstade för att drygt 700 kommunägda lägenheter ska säljas.

– Det gick som vi befarade, det var bara Vänsterpartiet som gick emot, säger Ulla-Maja Moilanen, styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Gävle.

Läs ocksåTvå lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon

Hon var med och lämnade över namnlistorna för en dryg vecka sedan och har jobbat med frågan sedan Gavlegårdarnas försäljningsplaner blev kända. Nu ska alltså 398 lägenheter i Sätra och 339 i Bomhus säljas.

– Det blir ju inte fler lägenheter för att de säljer till privata fastighetsägare, det här ger dem ju inte fler lägenheter att erbjuda Gävleborna, säger Ulla-Maja Moilanen.

Stefan Pettersson sitter i fullmäktie för Västerpartiet som alltså som enda parti röstade nej till försäljningarna. Han menar att försäljningen leder till ökad privatisering och ökad osäkerhet för de boende inom Gavlegårdarna.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

– Erfarenheterna från de tidigare försäljningarna är inte speciellt positiva för de hyresgäster som berörts. De privata aktörerna har ju helt andra mål med sin verksamhet inom bostadssektorn, de har ju vinsten som drivkraft, säger Stefan Pettersson.

Inger Källgren Sawela, moderat fullmäktigeledamot, är av en annan åsikt och röstade som övriga borgerliga ledamöter ja till försäljningen:

– Kommunen behöver bygga bostäder och vi behöver flera olika byggherrar. Om Gavlegårdarna ska klara av sina åtaganden, att ta hand om befintligt bestånd, att klara underhåll och den dagliga driften kan inte deras ekonomi belastas också med ytterligare lönekostnader. 

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden
Läs också Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.