Annons

Ja till försäljningarna

Gävle Kommunfullmäktige sa på måndagen ja till att Gavlegårdarna får sälja drygt 700 lägenheter i Sätra och Bomhus. Bara Vänsterpartiet var emot.

Sälj inte mitt hemlapparna som Hyresgästföreningen låtit trycka upp kom fram igen under kommunfullmäktiges möte. En grupp hyresgäster genomförde en tyst demonstration under diskussionerna och röstningen men varken det eller de namn som samlats in och överlämnats till kommunstyrelsens ordförande hjälpte: kommunfullmäktiges majoritet röstade för att drygt 700 kommunägda lägenheter ska säljas.

– Det gick som vi befarade, det var bara Vänsterpartiet som gick emot, säger Ulla-Maja Moilanen, styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Gävle.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon var med och lämnade över namnlistorna för en dryg vecka sedan och har jobbat med frågan sedan Gavlegårdarnas försäljningsplaner blev kända. Nu ska alltså 398 lägenheter i Sätra och 339 i Bomhus säljas.

– Det blir ju inte fler lägenheter för att de säljer till privata fastighetsägare, det här ger dem ju inte fler lägenheter att erbjuda Gävleborna, säger Ulla-Maja Moilanen.

Annons

Stefan Pettersson sitter i fullmäktie för Västerpartiet som alltså som enda parti röstade nej till försäljningarna. Han menar att försäljningen leder till ökad privatisering och ökad osäkerhet för de boende inom Gavlegårdarna.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Erfarenheterna från de tidigare försäljningarna är inte speciellt positiva för de hyresgäster som berörts. De privata aktörerna har ju helt andra mål med sin verksamhet inom bostadssektorn, de har ju vinsten som drivkraft, säger Stefan Pettersson.

Inger Källgren Sawela, moderat fullmäktigeledamot, är av en annan åsikt och röstade som övriga borgerliga ledamöter ja till försäljningen:

Annons

– Kommunen behöver bygga bostäder och vi behöver flera olika byggherrar. Om Gavlegårdarna ska klara av sina åtaganden, att ta hand om befintligt bestånd, att klara underhåll och den dagliga driften kan inte deras ekonomi belastas också med ytterligare lönekostnader. 

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling
Läs också Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.