Annons

Ja till omtvistad bostadsaffär

Göteborg Kommunfullmäktige röstade ja till att kommunala Bostadsbolaget köper skandalhusen i västra Hammarkullen. Den 1 februari tar allmännyttan över på Bredfjällsgatan och Gropens gård.
Foto: Gustaf Görfelt
Ola Terlegård från lokala hyresgästföreningen på Gropens Gård och Bredfjällsgatan talade på manifestationen utanför kommunfullmäktiges sammanträde."Vårt område har dränerats på pengar år efter år. De olika privata förvaltarna har aldrig gjort några ärliga försök att komma ifatt med underhållet" sade han och uppmanade politikerna att låta allmännyttan ta över.

På torsdagskvällen avslutades de många politiska turerna runt de vanskötta husen på Bredfjällsgatan och Gropens gård. För närvarande ägs fastigheterna av D. Carnegie & co genom dotterbolaget Graflunds. Men efter en lång debatt med många talare klubbade kommunfullmäktige att de 890 lägenheterna ska köpas av allmännyttiga Bostadsbolaget. Prislapp: närmare en halv miljard kronor.

Moderaterna, Liberalerena och Kristdemokraterna var emot affären. Främst för att de är principiellt emot att allmännyttan ska vara totalt dominerande hyresvärd i Hammarkullen, men även för att partierna anser att priset är för högt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Lokala partiet Vägvalet hade dock annonserat att de skulle rösta med de röd-grön-rosa, liksom den politiske vilden och tidigare moderaten Martin Wannholt. Sverigedemokraterna, som lade ner sina röster i kommunstyrelsen i förra veckan, ville inte avslöja hur de tänkte rösta i fullmäktige. Men i slutläget röstade även SD ja och stödde affären.

Det betydde 52 röster för ja och 22 för nej, en övertygande majoritet.

Liberalerna hade i sista stund gjort ett tilläggsyrkande om att ifall det blev ja, skulle motsvarande bestånd ur allmännyttan säljas ut någon annanstans i Angered. Detta tillägg stöddes av M, Vägvalet och SD, men röstades ändå ned. KD avstod från att rösta.

Annons
Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Utanför sammanträdet manifesterade Hyresgästföreningen. Kristofer Lundberg, ordförande för Angeredsföreningen, påpekade att miljöförvaltningen slagit fast att det är direkt hälsofarligt att bo i husen i deras nuvarande skick. Han riktade besk kritik mot att moderatordföranden Jonas Ransgård ”som bor i en niomiljonersvilla i Askim” ville förhindra att ägarkarusellen tog ett stopp.

Lundberg betonade samtidgt att ett övertagande från Bostadsbolaget inte betyder slutet för hyresgästernas kamp.

– Hammarkullen mobiliserar i vilket fall. Ett positivt besked är bara ett första steg. Nu måste vi följa processen och se till att vi både har koll och får medinflytande, sade Kristofer Lundberg.

Läs ocksåHaveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörsHyresförhandlingar som berör 110 000 hushåll har strandat i Göteborg.

Bostadsbolagets vd Kicki Björklund är mycket nöjd med att affären gått igenom.

– Affären är helt i linje med kommunens vision om en hållbar stad. Förvärvet är en god affär som inte på något sätt äventyrar den planerade nyproduktionen eller underhållsarbetet. Självklart är den affärsmässig och stärker Hammarkullen på många sätt, säger Kicki Björklund i ett pressmeddelande.

Annons

LÄS MER:

Ägarbytet i Hammarkullen – en politisk thriller

Allmännyttan köper slitet bostadsområde

Läs också Hyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.