HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ja till otillgängliga lägenheter

Umeå Nämnden var oenig. Men det blev ja till fem hus med 237 studentlägenheter. Varav 128 som inte uppfyller tillgänglighetskraven.

Byggnadsnämnden i Umeå beviljade bygglov för fem nya byggnader vid Tvistevägen. Ett passande namn då nämnden tvistar om det vettiga med att bygga 237 studentlägenheter, varav 128 stycken a 16 kvadratmeter inte uppfyller gällande tillgänglighetskrav:

De små lägenheterna har wc/duschsom dock inte når upp till minimikraven när det gäller tillgänglighet för rörelsehindrade. Dock finns på varje våningsplan, som innehåller 16 m² lägenheter, två tillgängliga hygienutrymmen samlade i änden av korridoren. Dessutom är överskåp och lådor i den fasta inredningen är inte tillgängliga.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– De allra minsta lägenheterna hamnar i kläm gällande reglerna om tillgänglighet. Men vi tycker det är acceptabla kompromisser för att få ett stort antal små lägenheter som förhoppningsvis inte blir allt för dyra, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Annons

Men det höll inte alla med om. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet yrkade på återremiss och reserverade sig mot beslutet.

– Vi anser att vi behöver ta fram ta fram riktlinjer för studentlägenheter i direkt anslutning till universitetsområdet, det är viktigt med likabehandlingsprincipen. Sen har ärendet gått väldigt fort, att runda tillgänglighetsfrågan på det här sättet känns allvarligt. Funktionshinderrådet tycker jag borde ha fått yttra sig, säger Alireza Mosahafi (MP), 2:e vice ordförande i byggnadsnämnden.

Annons
Läs ocksåUppstickaren Unobo gapar efter mycket i Norrland

De övriga 109 studentlägenheterna som  också ska byggas på platsen är på 24 kvadratmeter och uppfyller tillgänglighgetkraven. Bygglovet fick klartecken efter en votering i nämnden.

Läs också Bostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad Hyresförhandlingarna i Umeå har strandat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.