Annons

”Jag tvingas ha fönstret öppet”

Huddinge Huge Fastigheter hotas av miljonböter för att inte ha åtgärdat ventilationsproblem i sina fastigheter. Ett exempel är fastigheten Ormen Långe.
Camilla Wiking i Vårby måste ha fönstret öppet eftersom ventilationen är så dålig i lägenheten.
Foto: Kenneth Samuelsson
Camilla Wiking i Vårby måste ha fönstret öppet eftersom ventilationen är så dålig i lägenheten.

På Solhagavägen i Vårby har lägenheter så stora brister att de blev underkända vid besiktningen 2014. Brister ska rättas till snarast, men än i dag är ventilationen inte godkänd. Camilla Wiking märker av bristerna dagligen.

– Jag känner stor skillnad när jag varit ute och kommer in, det är dålig luft i lägenheten, man blir trött och hängig.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hon har löst det genom att ha fönstren öppna nästan jämt, även när det är kallt.

– Det är jättedåligt att de höjer hyran varje år men inte rättar till felen. De har inte heller berättat att ventilationen är dålig.

Annons

För tre år sedan konstaterades också att flera före detta lokaler som byggts om till lägenheter saknade ventilation helt i köken. Något som enligt protokollet skulle rättas till. ”Fastighetsägaren är medveten om problemet och håller tillsammans med ventilationsföretag på att ta fram en lösning”, står det.

Läs ocksåMardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror"Isabel Fällström Nano är orolig över hur hennes barn påverkas var störningarna under ventilationsarbetet på Hansinggatan på Hulta i Borås.

När Hem & Hyra besöker Edi Amins lägenhet slår matoset emot oss, lägenheten saknar fortfarande fläkt i köket.

– Jag öppnar alltid fönstret när jag lagar mat, det luktar i hela lägenheten. Mina kompisar brukar klaga. Jag vet inte varför Huge inte rättat till felen, det kanske beror på att jag inte klagat säger han.

Annons

Jan-Erik Danielsson, chef teknik och utveckling på Huge Bostäder, säger att bolaget ska vara ett föredöme när det gäller ventilation, men inte är det idag.

Läs ocksåVentilationen knäckte Cecilia – fick ha öppna fönster hela vinternCecilia och hennes familj fick flytta efter ett år på grund av dofter via ventilationen.

– Tyvärr kan vi konstatera att Huge har haft en bristfällig hantering av underkända OVK på Ormen Långe 6, 7 och 8. Nu har vi rensat kanaler och justerat luftflöden. Tyvärr så var dessa åtgärder inte tillräckliga för att uppnå en godkänd OVK så nu bygger vi om anläggningen för att få en godkänd ventilation.

Läs också Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Fackförbundet ST lät hyresgäster leva med kloakdoft – tvingas betala 55 000 kronor Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.