Annons

Jakri missade kommunens tidsfrist

Hjärup Bostadsbolaget Jakri AB riskerar vite efter att ha missat kommunens deadline för att få ventilationen i bostadsområdet Jakriborg godkänd.
Foto: Andreas Brunner
Jakriborg.

Det var i somras som stora delar av ventilationen i bostadsområdet Jakriborg underkändes. Hyresvärden fick till mitten av januari på sig att åtgärda problemen men när tidsfristen löpte ut hade bara protokoll från hälften av fastigheterna inkommit. Och ett par veckor senare återstod fortfarande en fastighet.

– Vi är i det läget att får vi inte resten snart så kan det bli aktuellt med föreläggande, säger Alexander Jönsson, byggnadsinspektör i Staffanstorps kommun.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det var den lokala hyresgästföreningen i bostadsområdet som såg till att en inspektion av ventilationen genomfördes genom att kontakta kommunen. 

Annons

– Det var så många som klagade över dålig luft och mögel och när vi undersökte saken visade sig att man aldrig genomfört någon obligatorisk ventilationskontroll här, säger Tomas Naeslund, ordförande i föreningen.

Protokollet från besiktningen talar om fläktar som inte fungerar, felkopplade spisfläktar och dåligt fungerande självdrag med fukt och mögel som följd. Jan Berggren på Jakri AB har tidigare i Hem & Hyra avfärdat anmärkningarna i  den första ventilationsrapporten som ”skitsnack” eftersom Jakri hamnade i en ekonomisk tvist med firman som utförde undersökningen.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"
Läs också Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Ventilationen knäckte Cecilia – fick ha öppna fönster hela vintern Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister Fackförbundet ST lät hyresgäster leva med kloakdoft – tvingas betala 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.