HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Järfällahus ombildar – men vart går vinsten?

Järfälla Järfällahus står redo för sina första ombildningar. Men på kommunstyrelsens möte blev det nej till en överföring på 35 miljoner till bolagets ägare; kommunen.

Järfällahus vill sälja fastigheten Viksjö 6:447 till BRF Glädjen för 117,5 miljoner kronor, det beslutades av kommunstyrelsen förra veckan och väntas klubbas i genom på nästa kommunfullmäktige. Samtidigt föreslog kommunens tjänstemän att hälften av nettovinsten på 35 miljoner kronor överförs till kommunen. Men där blev det nej i kommunstyrelsen.

– Vi får hoppas att det här var någon form av principbeslut. Vi ville ju ha ett nej till hela ombildningen, men det här känns ju som en halv seger, säger Eva Dazley, ordförande i Hyresgästföreningen Järfälla som medger att hon har bedrivit en viss lobbyverksamhet.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Men kommunalrådet Cecilia Löfgreen (M) menar att värdeöverföringen var ett förslag från kommunens tjänstemän och att det inte var tänkt att besluta om den på förra veckans styrelsemöte.

– Vi vill göra en samlad bedömning över alla ombildningar för att kunna ta ställning till om vi ska behålla alla pengarna i bolaget och i så fall vad vi ska göra med dem. Vi har inte satt ner foten åt något håll ännu, säger Cecilia Löfgreen.

Annons

Eva Dazley tycker att kommunen bör använda pengarna från ombildningarna till att rusta upp bland annat Söderhöjden och Tallbohov. Samtidigt är hon emot ombildningarna över huvudtaget.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

 – Nu borde man sluta att sälja, man håller på att minska företaget så pass mycket att det kommer att bli svårt att driva. Säljer man allt som ligger i pipelinen kan det handla om upp till 1 000 hyresrätter som försvinner ur Järfällahus. Bolaget kommer att behöva säga upp personal och se över sin situation. Det finns heller ingen nyproduktion planerad, säger Eva Dazley.

På frågan om hur mycket mindre Järfällahus kan bli och samtidigt fungera svarar Cecilia Löfgreen att politikerna i bolagets styrelse har bestämt sig för att inte påbörja fler försäljningar än de som är på gång just nu. Hon vill också att bolaget ska bidra med nya hyresrätter i kommunen.

Annons

– Jag ser framför mig att aktivt och väl fungerande Järfällahus. I Jakobsbergs Centrum hoppas jag till exempel att man kan vara med och bidra med nya hyresrätter.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.
Läs också Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.