Annons

Jeanettes skulder sätter stopp för ett tryggt boende

Halland Fembarnsmamman Jeanette Guldstrand i Landskrona är nybliven mamma, ensamstående och förtvivlad. Gamla skulder sätter stopp för ett hyreskontrakt.

Vid årsskiftet måste Jeanette Guldstrand lämna lägenheten i Landskrona. Varje dag sedan november har börjat på samma sätt. Hon sätter sig vid datorn och fortsätter kampen för att hitta en bostad.

– Alla dörrar är stängda. Ge mig en chans att visa att jag kan betala min hyra. Mina barn förtjänar det lika mycket som alla andra. De ska inte behöva lida för mina tidigare misstag, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Jeanette Guldstrand har fast inkomst från försäkringskassan, borgenär men betalningsanmärkningar.

– Många vågar inte prata om att de har skulder. De är rädda för att bli dömda. Jag vill vara öppen och berätta hur det är, inte bara för vår skull utan även för alla andra som är i vår situation, säger hon och berättar att hon aldrig har haft någon hyresskuld och alltid har skött sina åtaganden som hyresgäst.

Trots att hon i dag har en stabil ekonomi finns skuldbördan där som en brännmärkning hon inte har möjlighet att tvätta bort. En majoritet av de kommunala bostadsbolagen i södra Halland och norra Skåne säger nej till hyresgäster med hyresskulder och hälften säger nej till kronofogdeskulder, enligt Hem & Hyras undersökning.

Annons
Läs ocksåFörsäkringskassan skickar sex gånger fler till Kronofogden: "Mycket oroväckande"Kronofogden, Davor Vuleta

– I stort sett alla hänvisar till uthyrningspolicyn som säger att man inte får ha några skulder, säger Jeanette Guldstrand.

LÄS MER:

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Värdarnas syn på skulder – län för län

Annons

Fler värdar kräver prickfri ekonomi

Läs också Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till Robert är inte välkommen i sin egen hemstad: ”Har skulder” Roy flyttade men hyresavierna fortsatte komma - hamnade till slut hos Kronofogden: "Helt hjälplös"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.